De Spinsels

aanrader Coverafbeelding van: De Spinsels

Trefwoord(en)
vriendschap
verbeelding
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Amanda Sprokkel is een meisje met veel verbeelding. Op een dag ontdekt ze een jongen in haar kleerkast. Hij heet Rutger en samen beleven ze de wildste avonturen in Amanda’s tuin. Andere mensen kunnen Rutger niet zien omdat Amanda hem verzonnen heeft. Tot op een dag er een man aanbelt, meneer Vink. Het is een vreemde man die Rutger blijkbaar wel kan zien en het op ‘spinsels’ zoals Rutger gemunt heeft. Amanda en Rutger moeten voor meneer Vink op de vlucht. Maar dan loopt het mis. Rutger verliest Amanda uit het oog. Wat nu?

Vanaf de eerste zin van het verhaal is de lezer geprikkeld. ‘Die avond opende Amanda Sprokkel de deur van haar kleerkast en hing haar jas aan een jongen.’ Natuurlijk wil de lezer dan weten wat die jongen in die kast doet. Daarna wordt het alleen maar leuker en spannender. Het ingebeelde vriendje van Amanda is voor haar zo echt als alles om haar heen. Dat hij door niemand anders gezien wordt, vindt ze geen probleem. Gelukkig voor haar gaat haar moeder mee in haar fantasie, al kan zij Rutger uiteraard niet zien. Het hele verhaal is eigenlijk een ode aan de verbeelding en het plezier dat eraan te beleven valt. Maar het verhaal gaat ook verder. Wat gebeurt er als Rutger gescheiden wordt van zijn bedenker? Verdwijnt hij dan? Vervaagt hij? Gelukkig voor hem zijn er nog andere ‘spinsels’ die zich over hem ontfermen. Toch is Rutger anders dan de anderen. Hij wil koste wat kost Amanda terugvinden en daarvoor moet hij al even inventief zijn als Amanda. Daarnaast is er het personage van meneer Vink. Hij is als het ware de verpersoonlijking van de ‘volwassenheid’ die geen geloof meer hecht aan de ingebeelde vriendjes en hen enkel kan gebruiken om zelf te overleven. Hij wordt erg eng beschreven als een soort vreselijke ‘pitbull’ die zijn prooi achtervolgt tot hij die gevangen heeft en kan doen verdwijnen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit het standpunt van verschillende personages, al naar gelang dat nodig is voor het verhaal.
Een heel optimistisch ‘feelgood’-verhaal met erg sprekende illustraties die perfect bij het verhaal passen.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - oktober 2015

Zoek op bib.be

Auteur
A.F. Harrold   

Illustrator
Emily Gravett   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044825732

Aantal pagina's
234

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Imaginary

Vertaler(s)
Tine Poesen