De Spin en de Vlieg

Coverafbeelding van: De Spin en de Vlieg

Trefwoord(en)
kindermisbruik
dieren
rijmen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

De grote spin probeert met lieve woorden en mooie voorstellen het kleine vliegje naar zijn huisje te lokken. De spin wil graag samen spelen en lekker ontbijten. Ook heeft ze een kroon voor de vlieg. Maar stiekem spint ze een groot web. Zal de vlieg in de val vliegen?

De spin en de vlieg begint met volgende tekst: We dragen dit boek op aan alle kinderen, voor wie verhalen een veilige haven aan een woelige zee zijn.

Een boek dat met zulk een poëtische opdracht aanvangt, schept hoge verwachtingen. Na een eerste keer het boek te lezen, lijkt het een treurig en enigszins gruwelijk verhaal. De tekst staat op rijm en het lijkt alsof de zeemzoete stem van de spin zo van het papier druipt. Ook de illustraties, die regelmatig meer vertellen dan de tekst, doen een gevoel van achterdocht oprijzen. Als (volwassen) lezer lopen er lichte rillingen over je rug en hoop je dat het schattige vliegje niet in zal gaan op de avances. Wanneer dit toch gebeurt, is er uiteraard geen sprake van een happy end. De lezer kan dan achterblijven met een zwaar gevoel en zich afvragen waarom een prentenboek zo’n zwaar verhaal vertelt. Wanneer de informatie achteraan in het boek gelezen wordt, wordt als snel duidelijk dat de auteur het onderwerp van ‘grooming’, waarbij jonge kinderen gemanipuleerd worden in kindermisbruik, aan het verhaal koppelde. Hoewel De spin en de vlieg allesbehalve een typisch prentenboek is met een luchtig verhaal, vertelt het een belangrijk verhaal dat aandacht verdient.

Mathilde Lemm - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Liesbeth Kennes Veldeman

Illustrator
Naomi Christiaens

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2017

ISBN
9789461317184

Aantal pagina's
28

Prijs
€17,99