De smaak van zijn stem

aanrader Coverafbeelding van: De smaak van zijn stem

Trefwoord(en)
smaken
rouwverwerking
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

De ik-figuur  smaakt de stemmen van andere mensen al heeft hij dat nog nooit verteld. Zijn moeder smaakt naar melk en kan fantastisch goed koken. Vader smaakt naar chocolade en is een fervente tuinier. Alleen de stem van zijn broertje Andres kan hij niet smaken; hij kan die smaak niet goed plaatsen. Op de verjaardag van zijn broertje komt die hem vragen welke beltoon hij op z’n nieuwe GSM moet zetten. Andres vertrekt dan naar een verjaardagsfeestje. Hij komt er echter nooit aan…

Het verhaal kent een bijzondere opbouw waarbij er soms achteruit, dan weer vooruit gesprongen wordt en de tussenstukken pas later worden ingevuld. Door die ‘lege plekken’ die nog ingevuld moeten worden, blijft de lezer aandachtig.
Spannend kan je dit verhaal zeker niet noemen, maar de prachtige bewoordingen en de bijzondere opbouw houden de aandacht vast. Het verhaal intrigeert de lezer vanaf de eerste bladzijde.
De ik-figuur is prominent aanwezig. Door hem’ ziet’ de lezer de andere personages. Hij heeft een bijzondere gave die zeldzaam is maar blijkbaar echt bestaat. De smaken die hij aanhaalt zij zo herkenbaar dat ze iemand al typeren zonder dat die een woord moet zeggen in het verhaal.
Je krijgt wel erg veel zin in lekker eten bij het lezen van dit verhaal.
Hoewel het eigenlijk over een erg droevig gegeven gaat – de dood van een broer/kind – is het verhaal nergens tranerig. Het warme gezin raakt een tijd de richting kwijt na de dood van Andres, maar uiteindelijk zullen ze samen Andres een plaats kunnen geven in hun leven.
De auteur slaagt erin om de lezer echt te beroeren, te raken, aan te grijpen.
Het is een schitterend verhaal dat erg mooi verteld wordt. Het loont zeker ook de moeite om op de site van de auteur de aangehaalde muziek uit het verhaal te beluisteren.
Het vraagt wel enige leeservaring om dit verhaal ten volle te kunnen ‘smaken’ (om in de stijl te blijven).

Een sterke, ‘smaakvolle’ aanrader.

Pol Van Damme - november 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Piet De Loof

Uitgeverij
Abimo   


Jaartal
2010

ISBN
9789059326743

Aantal pagina's
140

Prijs
€14,95