De sleutel tot de wereld

In De sleutel tot de wereld ontdekt een verveeld meisje een gouden bol en stok. Die nemen haar mee op spannende avonturen. Van zeemonsters en olifanten tot vleermuizen in een kashba, ze ontmoet de meest ongewone wezens en komt op de vreemdste plaatsen. En dat alles vanop haar eigen stoep?

Mocht je De sleutel tot de wereld willen beschrijven in één woord, dan is fantasierijk het enige juiste. Wat een volwassen lezer van de hak op de tak en onoverzichtelijk zou noemen, is voor een kind simpelweg hoe zijn of haar fantasie werkt. Als je ooit een kind hebt zien opgaan in een denkbeeldige wereld, dan weet je dat de auteur van De sleutel tot de wereld zich deze manier van denken eigen heeft gemaakt. De tekst komt duidelijk pas op de tweede plaats. Wat dan wel de show steelt? De illustraties. Vooral de symboliek die in het kleurgebruik zit. Het boek begint grauw en stoffig, maar vanaf het moment dat het meisje op avontuur vertrekt, spatten de kleuren van de pagina’s. Ook beweging en expressie krijgen een grotere rol. De eerste en laatste prent lijken enorm op elkaar maar met enkele subtiele verschillen: de kleuren zijn warmer, de natuur is opgebloeid en de houding van het meisje is totaal veranderd. Ook in het verhaal zelf zit de nodige symboliek: het meest voor de hand liggende voorbeeld is het belang van boeken in het leven van een kind. Ten slotte nog even kort over het hoofdpersonage: niet alleen is het een meisje dat stoere avonturen mee maakt maar ook een person of colour. Voor beide ‘groepen’ ontbreekt representatie in kinderboeken en wanneer er wel eens een (hoofd)personage van kleur voorkomt, is dit meestal als onderdeel van het verhaal. Zelden gebeurt het dat in een kinderboek het hoofdpersonage iemand van kleur is met als enige reden dat hij of zij nu eenmaal een persoon van kleur is. Eigenlijk zou dit in een recensie dus ook niet benoemd moeten worden maar juist omdat het nog veel te weinig gebeurt, is dit het vermelden waard.
De sleutel tot de wereld is een fijn boek met bijzondere prenten dat goed weergeeft hoe mooi de fantasie van kinderen is.

Mathilde Lemm - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Amal

Illustrator
Amal

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044842005

Aantal pagina's
40

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
My Key

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij