De slaven van Sorocco – Broederband, boek 4

Coverafbeelding van: De slaven van Sorocco – Broederband, boek 4

Trefwoord(en)
vikingen
vriendschap
avontuur
zeilen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Hal en zijn vrienden, de Reigers, worden uitgestuurd om in Araluen hun makkers af te lossen die er voor de kust patrouilleren om de wateren er veilig te houden. Nog maar net aangekomen, blijken er mensen uit een naburig dorp gevangen te zijn genomen en afgevoerd naar de slavenmarkt van Sorocco. Hal en zijn Reigers zetten de achtervolging in. Hal heeft al zijn creatieve eigenschappen nodig om in de haven van Sorocco te geraken. Maar dan begint het pas. Hoe kunnen ze de gevangenen bevrijden en veilig weg geraken? Het lijkt onmogelijk…

Het vierde avontuur van Hal en zijn vrienden voert hen via Araluen – wat de lezers van de Grijze Jager-reeks erg goed kennen – naar de slavenmarkt van Sorocco. Die stad wordt beschreven als een Arabische stad met smalle straatjes en steegjes, drukke markten en mensen in lange gewaden en een hoofddoek om.
Zoals in elk verhaal van Broederband krijgt de groep vrienden van Hal weer te maken met een erg moeilijke opdracht die enkel kan slagen door samen te werken en erg vindingrijk te zijn. Tussendoor houdt de auteur de jonge lezers ook een spiegel voor over onderlinge verstandhoudingen of het oplossen van ruzies en nog meer van die dagdagelijkse vergelijkbare situaties. De auteur geeft de lezers zodoende mee hoe zij zelf op een gelijkaardige situatie zouden kunnen reageren om onderlinge relaties op een positieve manier te laten evolueren.
Ligt het aan de gewenning of dijt het verhaal misschien toch wat te ver uit? In de eerste honderdvijftig pagina’s gebeurt er bijzonder weinig en sommige beschrijvingen zijn heel erg uitgebreid waardoor de aandacht verslapt en de spanning verdwijnt. De beschrijvingen vertragen het verhaal waardoor de lezer soms (te) snel over een bladzijde leest om de spanningsboog terug op te pikken.
Uiteraard zit er ook nog heel wat actie in het verhaal waarin zowel de zeilkunst van Hal als de kracht van Thorn, Ingvar en Stig van belang is. Lydia zorgt voor de vrouwelijke noot in het verhaal, al laat zij de kaas niet van haar brood eten, integendeel.
Avontuurlijk verhaal met de gekende ingrediënten waarvan de afloop vrij makkelijk voorspelbaar is maar dat toch onderhoudend blijft en de lezer uren leesplezier bezorgt.

Pol Van Damme - december 2014

Zoek op bib.be

Auteur
John Flanagan   

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
Broederband

Jaartal
2014

ISBN
9789025758134

Aantal pagina's
467

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Brotherband, Book Four: Slaves of Sorocco

Vertaler(s)
Wybrand Scheffer