De Skyllers – De Nedergrim, deel 2

Coverafbeelding van: De Skyllers – De Nedergrim, deel 2

Trefwoord(en)
avontuur
spanning
fantasy
vriendschap
magie

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Nadat Tom, Katherine en Edmond de Nedergrim hebben weerstaan, zijn ze de helden van hun dorp. De rust duurt echter niet lang. Tom stuit met de vader van Katherine op het belegerde kasteel van hun vriend en grote held Tristan. Katherine moet als hulpje aan het werk in het kasteel van landheer Alfrick. Edmond ontmoet Ellí, een tovenares die hem om hulp vraagt en bij heer Wolland hoort. Die heeft bepaalde plannen maar laat niet in zijn kaarten kijken. Er blijkt een oorlog aan te komen met een leger Skyllers, onoverwinnelijke door magische krachten bestuurde wezens. Is hun geliefde land nu verloren?

Dit is het tweede deel van een reeks over de ‘Nedergrim’. De Nedergrim is een oeroude vorm van het Kwade die zich in verschillende vormen kan vertonen. Hij is in lang vervlogen tijden geketend in de bergen, maar krijgt terug macht als hij de hulp krijgt van tovenaars en tovenaressen die de wereld om hen heen willen veroveren en vernietigen. Kwam het eerste deel nog wat traag op dreef omdat de verschillende personages nog moesten geschetst worden aan de lezers, dan komt dit tweede deel al heel wat sneller op kruissnelheid. De drie hoofdpersonages bevinden zich nu echter elk op een ander terrein maar krijgen alle drie op hun plek te maken met het oprukkende kwaad. Ze komen alle drie veel sterker en zelfbewuster over na hun vorig avontuur. De boer waarbij Tom als een slaaf werd behandeld, is helemaal uit het beeld verdwenen en Tom handelt heel zelfbewust om zich tegen het kwade te verzetten. Edmond hoeft de toorn van zijn vader niet meer te vrezen en kan openlijk zijn boekwerken lezen en bestuderen. Enkel Katherine wordt in een verdedigende rol geduwd, omdat zij – nu haar vader verdwenen is – onder het bevel van heer Alfrick komt staan en zich met de was en de keuken in het kasteel moet bekommeren, terwijl zij een echte paardentrainster is en haar kwaliteiten niet worden erkend. Al laat zij zich niet op haar kop zitten en zal zij een beslissende rol spelen in de ontwikkeling van het verhaal. Heer Alfrick is een zwakke heer die niet op kan tegen de psychologische overmacht van heer Wolland. Die komt zogenaamd sympathiek over maar heeft heel andere plannen.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Tom, Katherine en Edmond door de alwetende auteur. De lezer weet dus meer over de andere personages, dan zijzelf.
Eens het verhaal op gang is, krijgt het de lezer in de ban en kan die niet meer stoppen met lezen. De spanning wordt stelselmatig opgebouwd en voert naar een krachtige finale.
Alle elementen apart zijn niet origineel te noemen: de middeleeuwse setting met kastelen, ridders en toernooien; verliefdheid en jaloezie die eveneens een rol spelen of Heren die op oorlog uit zijn en anderen een kopje kleiner willen maken. De magie die in dit deel aan bod komt en eveneens heel belangrijk is voor de afwikkeling van het verhaal komt veel geloofwaardiger over dan in het eerste deel.
Een spannend fantasyverhaal dat de lezer absoluut gekluisterd houdt tot het einde van de meer dan vierhonderd pagina’s. Met al een hint naar een vervolg.
Duisterder dan de ‘Grijze jager-reeks’ maar zeker zo boeiend.
Een aanrader!

Pol Van Damme - juni 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Matthew Jobin   

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
De Nedergrim

Jaartal
2016

ISBN
9789025759995

Aantal pagina's
414

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Skeleth

Vertaler(s)
Sofia Engelsman