De Scootmobiele Eenheid

Coverafbeelding van: De Scootmobiele Eenheid

Trefwoord(en)
school
talenten
vriendschap
anders zijn

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Luca gaat niet graag naar school. Tijdens de lockdown voelde ze zich prima, leren van thuis uit vond ze fantastisch. Daarom wou ze na de lockdown ook thuis blijven, maar dat mocht niet van haar ouders en de school. Dus begon ze te spijbelen. Daarom moet ze nu tijdens de vakantie een taakstraf uitvoeren, samen met andere spijbelaars. Ze moeten afval opruimen in het park, een saaie klus. Tot Dylan verschijnt, een enthousiaste jongen die er in slaagt de straf gezellig te maken. In het park ontmoeten ze enkele zwervers die een leegstaand gebouwtje gebruiken als ontmoetingsplaats. Die ontmoeting zal voor iedereen erg belangrijk worden. Zelfs voor Luca, die een oplossing vindt voor haar schoolprobleem en eindelijk haar ouders kan overtuigen.

Dit verhaal werd geschreven voor de Maand van de Filosofie 2022. Het thema is: intieme vreemden. En daar draait het in dit verhaal om. Want elk kind in het spijbelgroepje heeft een persoonlijke reden om te spijbelen. Het is niet zomaar om wat rond te hangen op straat, of puur voor de lol. Luca gaat niet graag naar school omdat ze zich eenzaam voelt in een groep en niet eenzaam als ze alleen is. Ze is niet verlegen of onzeker, maar vindt het gewoon fijner om alleen te zijn. Haar vader begrijpt dat maar haar moeder wil dat ze naar school gaat om sociale contacten te hebben. Baris wil skaten en daar zijn beroep van maken. Hij wil naar een sportschool. Elias vindt dat de school te dom is voor hem, als hij thuis op zijn eigen manier leert gaat het twee tot drie keer sneller dan op school. En Melanie wil filmpjes maken. Zo hebben ze allemaal hun eigen plannen, die niet passen in een gewone school. De ontmoeting met de zwervers verandert hen, nu hebben ze samen een doel om zich voor in te zetten.
De gevoelens van Luca worden uitgebreid verwerkt in het verhaal. De lezer leeft met haar mee. De houding van haar ouders biedt heel wat gesprekstof, net als de verschillende karakters van de andere personages. Ook de zwervers komen raak in beeld. Naast een fijn en warm verhaal over vriendschap en fijne ontmoetingen biedt dit boek ook heel wat gesprekstof. School, straffen, verschillen tussen mensen, elkaar helpen: het kan allemaal besproken worden met dit boek als uitgangspunt.
Een geslaagd verhaal om rond te filosoferen!

Mik Ghys - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Mirjam Oldenhave

Illustrator
Rick de Haas

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127392

Aantal pagina's
107

Prijs
€12,50