De schat van Inktvis Eiland

Coverafbeelding van: De schat van Inktvis Eiland

Trefwoord(en)
piraten
avontuur
zoektochten

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Op een dag wordt Rowan plots wees nadat een bende haar ouders heeft vermoord en hun herberg in brand heeft gestoken. Het enige wat ze erft is een schatkaart en een brief. Daarin staat dat ze een oom heeft, oom Groenbaard, die in het Caribisch gebied woont. De plek waar ze terecht komt, Port Royal, blijkt niet erg geschikt voor jonge meisjes en al helemaal niet als die navraag doen naar Groenbaard, die een piraat blijkt te zijn. Op zijn schip leert ze het piratenleven kennen. Het lijkt haar erg avontuurlijk, maar naarmate de tijd en de gebeurtenissen elkaar opvolgen, is ze daar veel minder zeker van. Op hun zoektocht naar de schat worden ze achtervolgt door Balthasar Grimm, een gevaarlijke piraat, de schrik van de zeven zeeën.

Een echt ‘ouderwets’ piratenverhaal waarin de auteur alle clichés over piraten aan bod laat komen: ruwe bonken met een woeste blik maar met een ‘blanke pit’, een haak voor een ontbrekende hand, een houten been, een lapje voor het oog, drinkebroers zonder bodem die hun buit telkens verbrassen in duistere kroegen van Port Royal of Tortuga in het gezelschap van vrouwen, een huiveringwekkende kapitein die vloekend streng toeziet op wat er op zijn schip gebeurt enzovoort.
Daarin komt Rowan terecht, een ondernemend maar braaf en eerlijk meisje dat net wees is geworden en niet weet waarom haar ouders vermoord werden. Ze leert erg snel wat wel kan en wat zeker niet. Ze sluit vriendschap met Peter, een scheepsjongen niet veel ouder dan zijzelf maar een angsthaas. Ze wordt erg aangetrokken door het avontuurlijke bestaan van piraat, maar ondervindt aan den lijve dat er heel wat gevaren kunnen opdoemen die het leven erg onzeker maken. De auteur laat ook deze gevaarlijke kant naar voren komen bij gevechten of bij het aanvallen van hun schepen. Tussendoor verweeft hij historische elementen in het verhaal. Maar ook een aantal levenswijze zinnen – die je van een piraat niet dadelijk verwacht – kunnen de lezer tot nadenken aanzetten.
Door een dosis humor en het luchtige karakter van het verhaal, blijft het geheel erg aangenaam om lezen.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Rowan. Zo leert de lezer dat personage erg goed kennen, wat ze denkt en ervaart tijdens haar avonturen.
Het avontuurlijke piratenverhaal zal zeker jongens aanspreken, maar door een meisje als hoofdpersonage zullen ook meisjes dit verhaal kunnen smaken.
Dat het verhaal aanspreekt, bewijst het gegeven dat dit al de vierde druk is.
Goed voor heel wat uren spannend leesplezier met toch dat tikkeltje meer dat het verhaal meer diepgang geeft zonder moraliserend te zijn.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Reggie Naus   

Illustrator
Mark Janssen   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2014

ISBN
9789021672649

Aantal pagina's
260

Prijs
€15,95