De schaduwen van Radovar

Coverafbeelding van: De schaduwen van Radovar

Trefwoord(en)
toekomst
gezin
maatschappij
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Jona woont met haar familie in een enorm flatgebouw in een stad waar je aan de hand van de familiescore hogerop kan geraken. Letterlijk, want hoe beter de score, hoe hoger de familie in het flatgebouw kan wonen. Met daarna zicht op een nog betere woning in een betere wijk. Als iedereen in de familie maar hard genoeg werkt. Jona kan zich daar echter niet toe aanzetten en verzet zich tegen de erg strenge regels. Dat wordt haar niet in dank afgenomen. Ze komt echter in contact met een geheimzinnige jongen, Kilian, die haar de andere kant van deze strikt geregelde maatschappij laat zien. Jona komt nog meer in verzet, maar dat heeft verstrekkende  consequenties voor haar familie en haarzelf.

Het eerste deel van het verhaal geeft de lezer een eigenaardig afstotend gevoel doordat Jona niet begrepen wordt door haar familie. Vooral haar vader zit in een ‘race’ naar een hogere score en laat zich minachtend uit over anderen die de score niet halen of minpunten krijgen. Pas als Jona helemaal in de problemen zit, krijgt het verhaal de lezer in zijn greep en wordt hij/zij geboeid om verder te lezen.
Net als in vele andere verhalen die zich in een dystopische maatschappij afspelen, is Jona het zogenaamde ‘zandkorreltje’ in de geoliede machine die misstanden in die maatschappij aan de kaak stelt en zich verzet.
De personages komen realistisch over, al wordt er bij sommigen niet dieper ingegaan op hun gedragingen. Zoals de oma van Jona die in haar dromen zwarte vogels ziet, maar daar wordt geen verklaring voor gegeven. Of haar broertje die zich erg braaf gedraagt binnen het systeem.
Het wensvervullend slot komt als ‘eind goed, al goed’ over maar is niet helemaal geloofwaardig omdat die ommekeer naar een andere maatschappij te snel gaat.
Een verhaal dat langzaam op gang komt, met een doortastend meisje dat verder kijkt dan haar neus lang is.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2019.

Pol Van Damme - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Marloes Morshuis   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047710189

Aantal pagina's
300

Prijs
€15,95