De samenspraak van de vogels

Uit een oude profetie blijkt het einde der tijden nabij. Enkel een paar bijzonderen kunnen het tij keren. Noor Pradesh is één van hen. Zij heeft nog maar net kennis gemaakt met de wereld van de bijzonderen. Samen met mevrouw Peregrine, Jacob en zijn vrienden moet ze het opnemen tegen het kwade. Na enkele dramatische gebeurtenissen lijken ze de bovenhand te verkrijgen. Maar dan gebeurt er iets helemaal onverwacht.

Dit is het vijfde boek over de bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine en het tweede uit de tweede trilogie erover. Het verhaal gaat gewoon verder waar het vorige geëindigd is, nl. ‘De kaart der dagen’. Doordat dit al enkele jaren geleden verscheen, is het in eerste instantie moeilijk om de draad weer op te nemen. De lezer doet er goed aan om in dat vorige deel de evolutie van het verhaal weer op te nemen.
Het verhaal wordt nog steeds verteld vanuit het standpunt van Jacob, in de ik-vorm. Net als Jacob weet de lezer dus niet meer dan wat hij doet, denkt en meemaakt. Er wordt weer heel wat afgepraat in het verhaal. Toch volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en blijft de lezer geboeid. Net als in de vorige delen, zijn er een aantal eerder vreemde, oude foto’s opgenomen die iets uit het verhaal visualiseren. Sommige foto’s staan echter niet direct bij de bijhorende actie.
Wie de eerste trilogie niet heeft gelezen, evenals het eerste deel van de tweede trilogie, zal het verhaal niet kunnen volgen omdat de personages en gebeurtenissen uit vorige avonturen in dit verhaal weerkeren. Ook nu is het verhaal niet afgerond en zal het verder lopen in een volgend deel. Hopelijk laat dat geen twee jaar op zich wachten. Al is de verwondering van de combinatie van oude foto’s en het verhaal ietwat verdwenen, het blijft een erg originele manier om dit verhaal uit te werken. Het past er bijzonder goed bij om die speciale sfeer van de bijzondere wereld op te bouwen.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ransom Riggs   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Jaartal
2020

ISBN
9789044838350

Aantal pagina's
359

Prijs
€22,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Conference of the Birds

Vertaler(s)
Tine Poesen