De rode deur

aanrader Coverafbeelding van: De rode deur

Trefwoord(en)
geluk
thuis
zoektochten
relaties
gezin
kinderen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

‘De rode deur’ is een fascinerend prentenboek met als doelgroep volgens de uitgeverij ‘van 5 tot 105’. En niets is minder waar. Want dit verbluffende debuut van de jonge Kevin Sezgin kan je als 5-jarige wel smaken, maar bij een ouder publiek zal herkenning en identificatie zoveel meer teweeg brengen. Dit boek komt binnen!…
Hoofdpersoon is Tomiko, een meisje met een tovervonkje ergens diep van binnen. Als ze zich alleen voelde en alles rondom haar donker en kil was, wees dat tovervonkje haar de weg naar wat ze nodig had. Zo zwierf ze rond en zocht ze naar licht of warmte. Maar ze vond het nergens. Voortdurend zocht ze het geluk en vluchtte ze weg van hoe en waar en wie ze was. Misschien kon ze aan de andere kant van de wereld een ander worden en van nul beginnen? Maar ook dat bracht haar geen soelaas. Moest ze verder op pad? Of moest ze blijven? Tomiko bleef, en toen gebeurde iets heel bijzonders…

De illustrator schilderde donkere prenten vol sfeer en emotie. Dromerigheid en surrealisme overheersen en overstijgen ver de realiteit en werken op je gevoel. Daardoor, en ook door de traagheid waarmee het zich ontwikkelt, sluipt dit verhaal echt wel bij je naar binnen. De illustrator (of schrijf ik hier niet beter ‘kunstenaar’? Want dat is hij ongetwijfeld!) neemt zijn tijd en laat het meisje alle stappen doorlopen van haar zoektocht naar een beter leven. Zo laat het verhaal zich lezen als het relaas van vluchtelingen, maar ook van ieder ander die bewust leeft met vragen en trauma’s en zich ontwikkelt naar een beter (en bewuster) leven.
Met hier, in dit geval, de mooiste uitkomst: het openen van die rode deur die doorheen het verhaal overal ver op de achtergrond aanwezig was. “Want nu het verleden was gaan liggen, pas toen de tranen waren opgedroogd en het tovervonkje weer kon stralen, pas toen kon …” En wat toen kon, dat lees en zie en voel je beter zelf.
Siska Goeminne voegde aan deze prenten de juiste zinnen toe. Haar stijl, poëtisch en gelaagd, past hier perfect bij. Zij neemt ook haar tijd met broze en gevoelige woorden die al even stilletjes bij je naar binnen sluipen.
Een geheel dat wij je absoluut aanraden. Want hoe meer je dit verhaal leest, zowel in de prenten als in de tekst, hoe meer je erin ontdekt, laag na laag, en hoe langer het bij je zal blijven hangen.
Wij kijken alvast uit naar méér van deze jonge en veelbelovende illustrator/kunstenaar.

Eric Vanthillo - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Siska Goeminne   

Illustrator
Kevin Sezgin

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2024

ISBN
9789462917736

Aantal pagina's
46

Prijs
€17,95