De ring van koning Salomo

Coverafbeelding van: De ring van koning Salomo

Trefwoord(en)
koningen
intriges
demonen
engelen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De jonge Sem zwerft rond het prachtige paleis van koning Salomo. Op een dag wordt hij door de uitvinder en werkman van de koning, Bakbakkar, als oliejongen in dienst genomen. Zo belandt Sem in een voor hem ongekende wereld. Hij volgt de beroemde rechtspraak van de koning en ontdekt geheimen in het paleis. Als de koning vanaf een bepaalde dag zich anders voordoet, besluit Sem te achterhalen hoe dat komt. Het wordt een bijzonder avontuur.

Dit verhaal is gebaseerd op teksten uit de Christelijke, Joodse en Arabische boeken, samen met een aantal vroeg-middeleeuwse optekeningen. De auteur heeft dan heel erg vrijelijk van deze teksten gebruik gemaakt om haar eigen verhaal te schrijven. Het doet denken aan de verhalen uit het Oude-Griekenland waar de goden ingrijpen in het leven en de gang van zaken bij de mensen. In dit verhaal zijn het engelen en demonen die menen dat ze moeten ingrijpen om zo de wereld naar hun hand te zetten of bij te sturen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Sem. Sem is een bijdehandse jongen die door zijn nieuwsgierigheid en pientere opmerkingsgave het leven in het paleis snel doorheeft en weet hoe hij zich overal toegang toe kan verlenen. Hij ontdekt dan ook wat er is fout gelopen en zal dan alles doen wat nodig is om alles weer ten goede te keren.
Als lezer is het even wennen aan de tussenstukjes over de engelen en demonen die het verhaal onderbreken – zij staan in een andere opmaak en achtergrond – maar eenmaal de lezer dit doorheeft, wordt het een erg leuke leeservaring. De tekst is op een aparte manier opgemaakt, centraal op het blad in korte zinsdelen, eerder zoals ze op een boekrol zouden staan.
Bijzonder verhaal met enkele grappige en soms onmogelijke gebeurtenissen waarin een aantal verhalen over de rechtspraak van Salomo zijn opgenomen.
Een aantal kleurrijke illustraties ondersteunen het verhaal. Elke pagina kreeg zelfs een summiere kleurige versiering.
Erg mooi en verzorgd uitgegeven. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Lida Dijkstra   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2016

ISBN
9789024569328

Aantal pagina's
185

Prijs
€15,99