De rijke uren van Jacominus Gainsborough

Coverafbeelding van: De rijke uren van Jacominus Gainsborough

Trefwoord(en)
konijnen
dieren
fantasie
familie
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Rébecca Dautremer levert met dit grootse prentenboek weer een meesterwerk af dat naar de gunst dingt van jong én oud. Zoals ze het zelf verwoordt in haar voorwoord – en dit pleidooi koesteren wij zelf ook van harte – is het ideaal dat kinderen en volwassenen samen genieten van hetzelfde boek en er elk het hunne uit halen.
Deze keer is Jacominus Gainsborough, een dromerig konijn met een mank pootje, het centrale figuur. Een personage met een hoge aaibaarheidsfactor. Zijn leven wordt uit de doeken gedaan in 12 taferelen: de blije geboorte, het opgroeien met fijne vrienden, de grote (maar ook kleine) liefde, het vader worden van 3 schatten van kinderen, afscheid nemen van dierbaren, … tot zijn eigen dood. Geen grootse heldendaden maar een fragiel leven vol warmte.
Zijn ‘rijke uren’ worden gedetailleerd beschreven, doordrenkt van voorzichtige filosofische bespiegelingen. Daar schuilt ook wel de angel van dit verhaal: de overheersende toon is beschrijvend en mist voor het jonge doelpubliek wel wat spanning en voortgang. Maar dit maakt het samen-lezen des te boeiender en intensiever. Want de mooie woorden – en zeker ook de poëtische vertaling van Edward van de Vendel – zijn om van te snoepen. Je leest traag, overdenkt en fantaseert je eigen verhaal bij dit rijke leven van een personage dat zich meteen in je hart nestelt.
De grote, oogstrelende prenten zuigen je aandacht op en nemen je mee doorheen het rijke leven van Jacominus. Zij zijn stuk voor stuk kunstzinnige meesterwerken vol details in zachte, warme kleuren. Op de schutbladeren voor- en achteraan zie je luchtige schetsen met daarbij de namen van de vele personages. Handig om regelmatig terug naartoe te keren om te ontdekken wie wie is. Emoties en karakters worden schijnbaar moeiteloos weergegeven in expressieve figuren die zich beetje bij beetje laten ontdekken. Een prachtig werk waar je niet meteen op uitgekeken raakt en waarnaar je telkens weer teruggrijpt.

Eric Vanthillo - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Rébecca Dautremer   

Illustrator
Rébecca Dautremer   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2018

ISBN
9789059089495

Aantal pagina's
54

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Les riches heures de Jacominus Gainsborough

Vertaler(s)
Edward van de Vendel