De restjes van de zon

aanrader Coverafbeelding van: De restjes van de zon

Trefwoord(en)
bossen
dieren
zon
licht
donker
vriendschap
samenleven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

‘De restjes van de zon’ – die titel en die majestueuze coverprent doen je een sfeervol en hartverwarmend prentenboek vermoeden om U tegen te zeggen. En dat vermoeden wordt helemaal bevestigd.
Het verhaal start op een druilerige herfstdag: Vos, Das, Uil, Veldmuis en Eekhoorn zaten bij elkaar onder de dikke dennentak en mopperden over de zon die hen had verlaten. Veldmuis geloofde niet dat de zon zomaar verdwenen kon zijn en wilde de restjes vinden. Hij ging op zoek, en stille Eekhoorn ging met hem mee. Hun zoektocht leverde jammer genoeg niets op. Uiteindelijk keerden ze terug bij de andere dieren toen de wind loeide in het bos. Het donkergrijs was donkerzwart geworden en de dennentak was zwaarder dan ooit. Maar toen begon Eekhoorn te grinniken. Veldmuis volgde snel en daarna ook de andere dieren, want wat ze toen ontdekten… En zelfs de zon gniffelde mee.

Wat een heerlijk verhaal vol warmte en mededogen, sympathie en empathie. Verwondering en natuurbeleving gaan hand in hand en in de duidelijke karakters van de verschillende dieren herken je moeiteloos mensen van vlees en bloed met hun kleine karakters en hun emoties. Het verhaal is vakkundig opgebouwd naar een deugddoend slot toe waar je sowieso blij van wordt.
Meester-verteller en -schrijver van de Vendel toont zich hier weer van zijn beste kant. Zijn sprankelende tekst met fijne woordspelingen is licht poëtisch en gelaagd. De herkenbare emoties tussen de zinnen door raken je diep. Levendige dialogen geven het geheel een speels karakter en de milde humor houdt het geheel licht.
Dit alles wordt terdege aangevuld met grootse prenten vol sfeer en kleur. De illustrator schildert en tekent met gouache en potlood natuurtaferelen die je helemaal inpalmen. Hoe zij in de donkerte toch met kleuren ‘tovert’ en je doet voelen hoe het leven eraan toegaat in een herfstig bos vol storm, dat betuigt van een groot talent. Zij tekent de dieren met een sprekende expressie, zowel in hun houdingen als op hun snoetjes. Aandoenlijk en instant invoelbaar.
Dit is naar het schijnt het prentenboeken-debuut van de jonge en beloftevolle illustrator Jet Parent. Een debuut dat meteen respect afdwingt en smaakt naar nog!…
De gedegen samenwerking van auteur en illustrator scoort hier hoog en de al even gedegen vormgeving door Roald Triebels maakt het geheel af in een groot formaat van 35 cm hoog en 24 cm breed waardoor alles perfect tot zijn recht komt.
Een absolute aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2024.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Jet Parent   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045129020

Aantal pagina's
36

Prijs
€18,99