De reis van de wijze kat

In een grote stad aan een rivier woonde een zoekende kat. Hij wist echter niet wat hij zocht. Innerlijke rust? Acceptatie? Een manier om de wereld beter te begrijpen? … De rat, zijn boezemvriend, vertelde hem over een oeroude pijnboom diep in de esdoornbossen. Wie binnenin zijn takken zit, zou tot ongekende rust en inzicht komen. En de kat vertrok. Op zijn lange tocht ontmoette hij allerlei dieren die hem inzichten verschaften door gesprekken en verhalen. En uiteindelijk ontdekte hij dat het geheim van een mooi leven niet alleen in een oude boom of een sterrenhemel zit, maar ook in de bladeren, de modder en de regen. In zichzelf en in de ander en in de bruisende stad die hij ver achter zich had gelaten.

De auteur selecteerde voor dit verhaal vele traditionele zen-verhalen en dito quotes en ideeën die je doen nadenken  over het leven en over je positie erin. Hij verwerkte al deze verhalen in één groot overkoepelend verhaal over de kat die een spiritueel pad volgt.
Dit soort verhaal lees je niet in één keer uit. Je bladert erin, leest stukjes en laat de ideeën op je inwerken. Ideaal om samen te lezen en er daarna over te praten en samen tot inzichten te komen.
Het geheel oogt bijzonder aantrekkelijk door de uitgekiende en luxueuze vormgeving (met stoffen rug en leeslint), maar nog meer door de aantrekkelijke illustraties in zachte kleuren en soms ook in zachte potloodlijnen en subtiele grijswaarden. Ze loodsen je doorheen het verhaal en prikkelen je verbeelding.
Een nagenoeg leeftijdloos verhaal voor wie op zoek gaat naar de zin van het leven en houdt van spiritualiteit en diepgang. Voor wie graag put uit traditionele wijsheden om zijn eigen leven te vatten en de zin ervan te begrijpen.
Een perfect
 cadeauboek.

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
James Norbury   

Illustrator
James Norbury   

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2023

ISBN
9789464042443

Aantal pagina's
179

Prijs
€20,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Cat Who Taught Zen

Vertaler(s)
Ariane Schluter