De ramp van Tsjernobyl

Coverafbeelding van: De ramp van Tsjernobyl

Trefwoord(en)
rampen
Rusland
vriendschap
gezin
moed

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

1986. Op 26 april om 01.19 uur ontploft kernreactor nummer 4 van de centrale in Tsjernobyl. Alina en haar broertje Lev wonen in Pripjat, de nabijgelegen nucleaire stad. Hun neef Joeri werkt bij de kerncentrale, waar hij schoonmaker is. Alina’s beste vriendin Sofiya is de dochter van een ingenieur in de centrale. Voor deze jonge mensen – en met hen de hele stad Pripjat – is dit het moment dat hun leven voorgoed verandert.

Hedendaagse jongeren kennen de kerncentrale enkel uit films of documentaires over het verlaten gebied rond Tsjernobyl. Misschien  weten ze ook dat er lang geleden een ongeluk is gebeurd waardoor er heel wat dodelijke straling is vrijgekomen.
Dit boek brengt een accuraat beeld van de gebeurtenissen op die dag in 1986.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages. Voornamelijk vanuit het standpunt van de drie jongeren, maar evenzeer vanuit het standpunt van leidinggevende mensen. En die leidinggevende mensen zitten vast in een star besturingspatroon van het land. Waarbij zij vooral niets verkeerds tegen ‘de partij’ willen doen zodat ze ter verantwoording zouden kunnen worden geroepen. Ze minimaliseren het gevaar of negeren het gewoon. Vooral de buitenwereld mag niets te weten komen. En diegenen die de waarheid toch durven zeggen, riskeren gevangenisstraf of zelfs de dood. Ook wordt duidelijk dat er heel moedige mensen zijn die zichzelf wegcijferen – met dodelijke gevolgen vandien – om de mensen van de stad te behoeden.
Het verhaal verloopt chronologisch en overspant slechts die ene dag, op een korte epiloog na. Het boek leest als een trein en de lezer blijft heel erg geboeid. Soms ook verbijsterd over de houding van sommige mensen. De personages van de jongeren komen levensecht over en hun gedragingen en gedachten zijn herkenbaar.
Geen aanklacht tegen kernenergie maar tegen een systeem dat star bepaalde lijnen blijft volgen terwijl de stad, het land en zelfs de wereld in gevaar is.
Heel sterk het lezen waard.

Pol Van Damme - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Andy Marino   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2024

ISBN
9789020628210

Aantal pagina's
2026

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Escape from Chernobyl

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels
Creative Difference