De race van de keizer – Circus Maximus, deel 1

Coverafbeelding van: De race van de keizer – Circus Maximus, deel 1

Trefwoord(en)
Oude Rome
wedstrijden
paarden
vriendschap
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Het Oude Rome. De twaalfjarige Dido groeit op temidden van een wedstrijdpaardenteam. Haar vader is de trainer en Dido kan aardig overweg met paarden en ze kan zelfs met een span rijden. Maar meisjes mogen geen wedstrijd rijden. Op een nacht moet ze vluchten, want ze heeft iets gezien en gehoord dat ze niet mocht zien of horen. Ver weg van Rome kan ze haar droom maar waarmaken als ze zich anders voordoet dan wie ze is. Maar wie kan ze vertrouwen?

Dit onderhoudend verhaal heeft een meisje als hoofdpersonage en paarden en paardenraces als decor. Daar is zeker een lezerspubliek voor. Gelukkig heeft het verhaal nog iets meer. Zoals een droom willen waarmaken ondanks alle obstakels. Trouw zijn aan een gegeven woord, respect voor een tegenstander of echte vriendschap.
Het verhaal speelt zich af tijdens de hoogdagen van het Romeinse Rijk. Enkele historische plaatsen en figuren krijgen een plaats in het verhaal dat verder fictief is. De races doen denken aan de paardenraces in het Italiaanse Siena waar ook verschillende wijken voor een team onder een bepaalde vlag supporteren.
De personages zijn levensecht geschetst en de dialogen zijn vlot. Al heeft een oplettende lezer in de loop van het verhaal wel door hoe het zal evolueren en wie er voor Dido is en wie haar dwars zal zitten. Toch is dit geen belemmering om van het verhaal te genieten. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op waardoor de lezer geboeid blijft tot het einde.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Dido, in de ik-vorm. De lezer ervaart de wereld om haar heen door haar ogen. Ook de intriges en dreigingen ziet de lezer zoals Dido ze ervaart. Dido wordt beschreven als een sterk meisje dat heel erg goed weet wat ze wil en er alles aan doet om haar doel te bereiken. Ze laat zich niet overtroeven door mannelijke tegenstanders. Ze is ook een ware paardenfluisteraar en kan omgaan met elk soort paard.
De informatie vooraan in het boek over de verschillende teams en de afbeelding van een renwagen zijn handig tijdens het lezen van het verhaal.
Een spannend ontspannen verhaal dat liefhebbers van paarden zeker zal kunnen aanspreken.

Pol Van Damme - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Annelise Gray   

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
Circus Maximus

Jaartal
2021

ISBN
9789025775414

Aantal pagina's
293

Prijs
€16,99