De poppenspeler van Lampedusa

aanrader Coverafbeelding van: De poppenspeler van Lampedusa

Trefwoord(en)
familie
verliefd
dagelijks leven

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Rome, 1948. De achttienjarige Matteo wil acteur worden. Hij komt regelmatig in het café waar mensen uit de filmwereld samenkomen om hun kijk op de wereld en Italië te bespreken. In de pizzeria waar Matteo met zijn vrienden samenkomt, ontmoet hij de knappe Davide. Matteo en Davide kunnen het meteen erg goed met elkaar vinden en spreken regelmatig af. Maar in het naoorlogse Rome is er iets anders wat Matteo zorgen baart en waar hij iets aan wil doen. Maar hoe?

Dit verhaal leest als een Italiaanse film. Er wordt heel wat in gepraat en in het drukke gezin van Matteo gaat het er dikwijls luidruchtig aan toe. Daardoor evolueert het verhaal vrij langzaam. Toch blijft de lezer geboeid.  De auteur gebruikt een mooie taal om zijn verhaal te kruiden. Al blijft het heel makkelijk te lezen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Matteo. Het verhaal draait volledig rond hem, hoe hij zich voelt in de verschillende situaties en met zijn bijzondere vriendschap met Davide en wat hem beweegt om zijn leven richting te geven. Het is een zoektocht waarbij hij de hulp van zijn omgeving en vrienden met beide handen aanneemt. Hoe hij in het gezin tracht om voor iedereen goed te doen, hoe hij geniet van de gesprekken met zijn vrienden. Maar ook hoe hij bepaalde dingen niet opmerkt en zich daar later erg schuldig en verdrietig om voelt. Als hij dan zijn roeping vindt, is het iets wat zijn hele verdere leven zal bepalen.
Om het verhaal helemaal goed te begrijpen, zou de lezer het boek meermaals moeten lezen. Er zijn uitspraken en details die bij een eerste lezing over het hoofd worden gezien en hun betekenis pas krijgen bij een herhaalde lezing.
Fijngevoelig verhaal over een bijzondere vriendschap en de zoektocht naar een zinnig bestaan.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2022

ISBN
9789025883102

Aantal pagina's
150

Prijs
€18,99