De pittige pruim die een pop werd

aanrader Coverafbeelding van: De pittige pruim die een pop werd

Trefwoord(en)
fantasie
poppen
leven
avontuur

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Boycott stelt zich voor als een nieuwe uitgeverij van bijzonder geïllustreerde kinderboeken die niet bespaart op drukwerk en zo kwaliteit nastreeft. Zowel inhoudelijk als qua vormgeving. En dit niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die het kan waarderen.
In dat opzet slagen zij met verve!
Want al op het eerste zicht is dit een opvallend en hoogst aantrekkelijk prentenboek dat je aandacht opeist. Niet alleen door zijn grootte (34,8cm x 25,5cm) maar nog meer door zijn prachtige vormgeving.
Het verhaal begint bij een ziek jongetje – kleine Peter – die over een houtblok struikelt. Dat houtblok is echter niet gewoon, het praat. En zo start een rollercoaster van gebeurtenissen vol verrassingen. Eerst was er een bijzondere pruimenpit die kon praten. Die was ooit als pruim president van de pruimen maar werd later als pit uitgespuwd door een rotjoch. Hij belandde in een bloempot met een cactus. Heel wat later werd hij weer een boom en werd hij het onderzoeksobject van professor Pruim en zijn wijze commissie. En zo gaat het maar verder…
Onverwachte wendingen wisselen zich razendsnel af. Dit levensverhaal verrast voortdurend en verveelt nooit. Twintig hoofdstukken lang volg je elke metamorfose van de pruimenpit hoe die een pop werd en later weer een blok hout. Elk hoofdstuk wordt telkens mooi afgerond, zodat het geheel perfect kan dienen als voorleesboek in afleveringen. De auteur schrijft in vlotte volzinnen het gesprek tussen Peter en het houtblok gedetailleerd uit. Zijn spreekstijl vol fantasie en emoties laat zich met gemak en veel plezier voorlezen. Dit alles werd voortreffelijk vertaald door de gelauwerde Edgar De Bruin.
De paginagrote prenten in warme kleuren zijn linosneden van hoge kwaliteit. Als een graphic novel of een veredeld stripverhaal vertellen zij ook het verhaal in beeld en woord. Zo vullen tekst en prenten elkaar perfect aan. Dit boek biedt kansen aan elke boekenliefhebber groot en klein: om te lezen, om voor te lezen en om in te kijken en je eigen fantasie te laten prikkelen.
Zo’n dikke kanjer vol wervelende fantasie, originaliteit en verbazingwekkende verbeeldingskunst, dat vraagt om speciale aandacht. Vandaar een aanrader pur sang!
Dit boek won de prestigieuze Bologna Ragazzi Awards 2019 en werd bekroond met een Zilveren Penseel 2019.

Eric Vanthillo - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Vojtěch Mašek

Illustrator
Chrudoš Valoušek

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2018

ISBN
9789492986009

Aantal pagina's
99

Prijs
€22,95


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček

Vertaler(s)
Edgar De Bruin