De Pinguïnsint en andere dierenklazen

aanrader Coverafbeelding van: De Pinguïnsint en andere dierenklazen

Trefwoord(en)
Sinterklaas
gedichten
dieren

Genre
poëzie

Vanaf
6 jaar

Maak kennis met de Ekstersint, die gaf cadeautjes lief en gul, maar in het diepst van de nacht, jatte hij het terug dat spul. Of kende je misschien de Sinterhond? Die knabbelt wel eens rustig op een pepernoot, tot hij zijn vijand spot, de Sinterkater, in de goot. En dan heb je nog de Sinterschildpad. Die is in achttienachtentachtig op weg gegaan, en komt vandaag dan eindelijk uit Spanje aan.

In dit boek maak je dus kennis met allemaal dierenklazen, zoals Neushoornsint en Sinterhond, en zelfs een pasgeboren Sinterkuikentje (met reeds een baard en naarstig op zoek naar zijn paard). Op die manier omzeilt het boek op vernuftige wijze, al dan niet onbewust, de beladen pietenkwestie. Het enige polariserende, of zwart-witte, waar dit boek zich schuldig aan maakt, is een pinguïnsint. Die trouwens ook meteen na zijn blijde aankomst weer huiswaarts keert. Het is immers véél te warm bij ons met heel die klimaatopwarming. Al worden tradities rond de lieve goede man (euhm, en dier) zeker niet uit de weg gegaan. Er wordt over de daken gewandeld, speculaas gegeten, en er zijn mijters en zelfs de roe. En wie heeft jou ooit verteld dat een kuiken geen bisschop kan zijn?
De tekst is telkens enkele pagina’s lang, en in dichtvorm. En zoals het de auteur, Edward van de Vendel, betaamt: het metrum is treffend, het rijm is scherpzinnig en de pointes zijn iedere keer raak. De gedichten vragen er gewoon om om voorgedragen en -gelezen te worden. De sfeer van de meeste gedichten is humoristisch van slag. Maar een enkel verhaal, dat van de mammoetsint, raakt zelfs een zeer gevoelige snaar. De tekeningen van Saskia Halfmouw zijn de ideale aanvulling voor de sublieme gedichten, met sprekende gezichtsuitdrukkingen, scenes, en leuke details. Kortom, haal je dit jaar een sintboek in huis voor je thuis- of klasbibliotheek, laat het dan alsjeblieft het deze zijn! Of nog beter, vraag het aan de sint. Enkel nog even kiezen dewelke.

Elise Cools - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Saskia Halfmouw   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045128290

Aantal pagina's
68

Prijs
€16,99