De paardenjongens

aanrader Coverafbeelding van: De paardenjongens

Trefwoord(en)
vriendschap
verliefd
homoseksualiteit
circus
verzorgen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Stockholm, 2014. Anton neemt een baantje in de thuiszorg. Zo gaat hij ook langs bij Alexander Kovac, een man van bijna honderd die niets zegt en weigert uit zijn keuken te komen. Langzaam leert Anton de man kennen en ze vinden een manier om toch ietwat te communiceren. Anton vindt oude foto’s van paarden en circusjongens, maar ook een brief van de Gestapo.
Tsjechoslowakije, 1926 tot Berlijn, 1933. Twee jongens groeien op in een streng kindertehuis. Na een incident vluchten ze en sluiten zich aan bij een rondtrekkend circus waar ze heel acrobatische kunsten vertonen. Zo belanden ze ook in Berlijn waar ze een grensverleggende club ontdekken, waar ze zich thuis voelen. Maar de nazi’s grijpen de macht en hun wereld verandert in een razend tempo.

Het verhaal verspringt telkens van de gebeurtenissen in 2014 naar die in de jaren twintig en begin dertig uit de vorige eeuw. De gebeurtenissen in 2014 worden door de auteur verteld vanuit het standpunt van Anton. De gebeurtenissen uit de vorige eeuw worden ook door de auteur verteld, vanuit het standpunt van Sasha, een van de circusjongens. De lezer krijgt al snel door dat beide verhaallijnen met elkaar te maken hebben.
De verhoudingen tussen de personages worden knap verwoord. De zoektocht van Anton naar een manier van communicatie met de stille maar intrigerende Alexander naast zijn enthousiaste verliefdheid voor Peter. Die verliefdheid brengt hem ook erg aan het twijfelen als Peter voor een opdracht een tijd naar het buitenland is.
De relatie tussen beide circusjongens is heel lang enkel vriendschappelijk en zorgend. Het is vooral Sasha die zijn vriend Janek wil beschermen en helpen. Hij merkt dat Janek anders is en ondanks regelmatige confrontaties blijft hij hem helpen. Als ze uiteindelijk beseffen dat ze verliefd zijn op elkaar, worden ze een koppel. Maar zeker in die tijd kon dat niet openlijk. En na de machtsovername door de nazi’s is homoseksueel zijn zelfs erg gevaarlijk.
De auteur weet op een heel knappe manier om al deze ontwikkelingen, zowel in het verleden als in 2014, zeer herkenbaar en geloofwaardig te verwoorden. Beide verhaallijnen spelen in een gay-omgeving maar komen heel vanzelfsprekend en natuurlijk over.
Prachtig opgebouwd verhaal over mensen die van elkaar houden en zich volledig geven om er voor elkaar te zijn.
Een aanrader!

Pol Van Damme - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Johan Ehn

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2023

ISBN
9789463376693

Aantal pagina's
351

Prijs
€22,00


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Hästpojkarna

Vertaler(s)
Mijke Hadewey van Leersum