De overlevenden – The Darkest Minds-trilogie, deel 1

Amerika, ergens in het heden. Een mysterieus virus doodt willekeurig kinderen, die gewoon dood neervallen. Anderen die het overleven, krijgen bijzondere en bovennatuurlijke gaven. De regering laat deze kinderen samenbrengen in zogenaamde ‘heropvoedingskampen’. Deze lijken echter eerder op strafkampen. Ruby was tien toen ze werd opgepakt en verblijft zes jaar in een streng bewaakt kamp waar het leven niet gemakkelijk is. Zij wordt door een verzetsgroep op het nippertje uit het kamp gered, maar dat zorgt niet voor meer veiligheid. Ze sluit zich aan bij een kleine groep jongeren, die eveneens ontsnapt zijn uit een gelijkaardig kamp. Hun leider, Liam, valt voor Ruby, maar zij kan hem niet dichterbij laten komen zonder rampzalige gevolgen. Ruby kan haar bovennatuurlijke kracht niet controleren en dat maakt haar bijzonder gevaarlijk!

Deze lijvige thriller neemt de lezer mee naar een ontwrichte maatschappij die totaal aan de grond zit. De regering tracht met strenge hand de orde te bewaren, maar de economie is bijna volledig stilgevallen Vele streken zijn verlaten en vervallen door willekeurige plunderingen. En daarin maken speciale eenheden verbeten jacht op jongeren die hun kamp ontvlucht zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ruby, in de ik-vorm. De lezer weet dus niet meer dan wat Ruby meemaakt, ervaart, voelt en zegt. Door haar ogen leert de lezer de maatschappij kennen en haar verleden. Als zij zich aansluit bij het kleine groepje wil ze eigenlijk in eerste instantie dat zij haar achterlaten omdat zij een gevaar is voor hen. Slechts langzaam aan ondervindt ze dat het groepje haar aanvaard heeft en haar vertrouwt, al is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen. De personages van het groepje worden heel uitgebreid beschreven zodat de lezer een heel accuraat beeld van hen krijgt. Maar wel zoals Ruby hen ziet en ervaart. Hun achtergrond en verleden geven ze maar prijs als ze er met haar over praten. De personages zijn herkenbaar en levensecht beschreven. De angsten, de twijfel, het ongeloof maar ook het vertrouwen in elkaar komen heel geloofwaardig over. Ook andere gebeurtenissen worden heel uitgebreid beschreven, wat soms de vaart uit het verhaal haalt. Op een bepaald moment lijkt het alsof ze zich in een veiligere omgeving bevinden, maar al gauw beseft de lezer dat dit niet zo is. De lezer heeft dit eerder door dan Ruby zelf.
Er worden regelmatig songs en groepen aangehaald die te horen zijn op de radio. Dit zijn groepen en titels die hedendaagse lezers minder bekend in de oren zullen klinken omdat het over muziek uit de late jaren van de twintigste eeuw gaat.
In een (letterlijk) knallende finale komt het hele groepje in gevaar. Maar daarover zal de lezer in het tweede deel meer vernemen.
Een erg lijvig verhaal dat de lezer lang zal bezig houden, niet alleen door de vele bladzijden maar ook vanwege de gebeurtenissen.

Pol Van Damme - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Alexandra Bracken   

Uitgeverij
Karakter   


Reeks
The Darkest Minds

Jaartal
2017

ISBN
9789045209289

Aantal pagina's
415

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Darkest Minds

Vertaler(s)
Anne-Marieke Buijs