De oranje cape

Coverafbeelding van: De oranje cape

Trefwoord(en)
pesten
moed
steun
jezelf zijn

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Corneel draagt elke dag een oranje cape naar school. Dat valt erg op zodat andere kinderen hem raar vinden. En Billie, de gemeenste jongen van de school, pakt elke dag zijn cape af. Maar de volgende dag komt Corneel met een nieuwe cape naar school. Ook al weet hij dat Billie die weer zal afpakken. Op een dag wordt één jongen nieuwsgierig en vraagt Corneel waarom hij die cape draagt. Corneel legt uit dat zijn mama ziek is en dat hij die cape draagt om haar te steunen. Haar lievelingskleur is oranje. Dat vindt de jongen erg cool. En de volgende dag ziet Corneel allemaal kinderen met een cape, in allerlei kleuren en vormen. De enige die geen cape heeft, is Billie…

Dit gevoelige verhaal spreekt sterk tot de verbeelding. De personages zijn dieren, ook al vertelt de tekst over kinderen. Dat maakt meteen duidelijk hoe universeel dit verhaal en de boodschap is. Want het onbegrip van in het begin slaat om in een overweldigende steunactie. Plots is Corneel helemaal niet raar meer. Nu iedereen weet wat er aan de hand is, vinden ze hem zelfs stoer en een voorbeeld. Iedereen doet hem na. En de pestkop? Die is plots raar omdat hij niet meedoet. En Corneel lost dat op, op zijn manier.
De boodschap in dit verhaal kan veel richtingen uit. Het gaat over medeleven met anderen, over te snel oordelen, over raar vinden, over pesten maar vooral over standhouden en jezelf blijven, ook al is het moeilijk. Corneel laat hier een staaltje zelfzekerheid zien waar iedereen jaloers op kan zijn. De sfeervolle illustraties bij dit verhaal zijn ontroerend en hartveroverend.
Een gevoelig verhaal over moed en jezelf zijn.

Mik Ghys - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Adam Ciccio

Illustrator
Emmanuel Volant   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044838893

Aantal pagina's
25

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Orange Cape

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij