De oorlog die ik eindelijk won

aanrader Coverafbeelding van: De oorlog die ik eindelijk won

Trefwoord(en)
oorlog
pleeggezin
verdriet
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De Tweede Wereldoorlog laat zich tot in Engeland voelen. Ada en haar broertje leven nu met hun pleegmoeder Susan op het landgoed van Lady Thornton. Ada wordt aan haar klompvoet geopereerd en kan daarna gewoon stappen. Maar dit maakt haar leven niet direct gemakkelijker. Want wie is ze nu eigenlijk? En waarom had haar moeder zo’n hekel aan haar? Ze piekert veel. Over zichzelf en over de anderen om haar heen. Ze maakt het hen ook niet eenvoudig. Ondertussen komen de gevolgen van de oorlog ook steeds dichterbij.

Dit is het vervolg op ‘De oorlog die mijn leven redde’ waarin de lezer bijzonder veel sympathie voelde voor de dappere houding van Ada die zich ondanks haar misvorming staande wist te houden. In dit verhaal is het verhelpen van die misvorming voor Ada al een even groot probleem. Ze kan nu wel gewoon stappen. Maar is ze het wel waard om als ‘gewoon’ te worden aanzien? Ada piekert heel wat af. Ze twijfelt heel erg aan zichzelf en hoe ze zich tegenover de anderen moet gedragen. De auteur slaagt er in om al die tegenstrijdige gevoelens heel herkenbaar en heel gevoelig te verwoorden. Ze voegt elementen toe aan het verhaal die de situatie van Ada nog tumultueuzer maken. Zo is de zoon van Lady Thornton piloot bij de RAF en riskeert hij telkens zijn leven. En er komt een Joods meisje bij hen inwonen wat voor heel wat verwarring en onrust zorgt. Daarnaast is Ada haar hele jeugd verstoken geweest van enige schoolopleiding waardoor ze de meest ‘gewone’ dingen niet begrijpt. Ze voelt zich daardoor erg dom, terwijl ze dat echt niet is.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ada, in de ik-vorm. De lezer ervaart de wereld om haar heen door haar ogen. Net als in het eerste verhaal steelt de gevoelige en onzekere Ada het hart van de lezer. Zij slaagt er in om alle problemen die op haar weg komen het hoofd te bieden, ondanks al haar twijfels, onwetendheid en onzekerheden.
Een verhaal dat de lezer ‘pakt’ en niet meer loslaat.
Een aanrader!

Pol Van Damme - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kimberly Brubaker Bradley   

Uitgeverij
Kok   


Jaartal
2019

ISBN
9789026622823

Aantal pagina's
294

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The War I Finally Won

Vertaler(s)
Ernst Bergboer