De ontdekkingsreiziger

Fred, Con – kort voor Constantia –, Lila en haar broertje Max zijn op weg van Manaus naar Engeland wanneer hun piloot plots een hartaanval krijgt en hun vliegtuig onverbiddelijk de Amazone in stort. Hoewel ze alle vier de crash overleven, ziet het er niet goed uit voor de vier. Fred kent de Amazone enkel uit zijn lievelingsboeken over ontdekkingsreizigers, Lila heeft geen idee hoe ze haar kleine broer moet beschermen, Con’s norse opmerkingen zijn allesbehalve behulpzaam, en Max, wel die is vijf en heeft vooral veel snot. Maar tegen alle verwachtingen in slagen de kinderen er toch in om zich de eerste dagen te redden. Ze vinden onderdak, stromend water om te drinken en vinden genoeg eten om stilaan te beginnen denken aan een plan om terug thuis te komen bij hun familie. En dan vinden ze een kaart. Een kaart van de omgeving met een geheimzinnige X die ongetwijfeld belangrijk is. Met een zelfgemaakt vlot gaan ze via de rivier op zoek naar de aangeduide plek in de hoop dat die hun dichter brengt bij hun tocht naar huis. Maar dat verloopt niet zonder kleerscheuren, en dan is de vraag nog maar of dit wel het beste plan is …

Met een luxueuze cover met een glanzend rode titel omringd met lianen en kleurrijke jungledieren is de toon snel gezet en kijk je als lezer reikhalzend uit naar een opwindend avontuur tegen een weelderig decor. En aanvankelijk heeft het verhaal van de vier gestrande kinderen inderdaad een enorme vaart. De spannende momenten volgen elkaar razendsnel op, al bouwt die spanning vaak ook wel even snel op als dat ze weer afneemt. Hierdoor krijg je soms het gevoel dat het overleven in de wildernis het gezelschap wel heel makkelijk afgaat. Zo beklimmen ze met vier zonder al te veel kleerscheuren een steile klif en houden ze aan het eten van enkele onbekende bessen – tegen beter weten in – enkel een onaangename nacht met darmperikelen over. Dat doet soms spijtig genoeg wat teniet aan het Amazonegebied als mysterieuze setting die tegelijk adembenemend mooi als meedogenloos gevaarlijk hoort te zijn. Gelukkig keert het tij wel na enkele hoofdstukken van het boek, waar enkele onverwachte wendingen het verhaal een boost geven en de lezer veel meer in het verhaal meeneemt dan in de eerste hoofdstukken. Zo blijft het boek alsnog nazinderen tot de laatste pagina’s. Zeker wanneer ook de personages meer en meer tot ontplooiing komen en hun aanvankelijk wat stereotype karakters van zich afschudden. Dat, in combinatie met de tekeningen die ook in zwart-wit doorheen het boek de hoofdstukken blijven sieren, én de beproefde* tips en weetjes over het overleven in Amazonegebied, maken van dit boek een leesplezier voor jonge avonturiers.

*De auteur, Katherine Rundell, reisde zelf een tijdje door het Amazonegebied met een gids, en testte verschillende van de overlevingstechnieken uit het boek persoonlijk uit.

Elise Cools - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Rundell

Illustrator
Hannah Horn   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2019

ISBN
9789024580941

Aantal pagina's
302

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Explorer

Vertaler(s)
Jenny de Jonge