De onbekende

Coverafbeelding van: De onbekende

Trefwoord(en)
familierelaties
grootouders
vriendschap
kamperen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Ella heeft een oma die ze nauwelijks kent. Plots nodigt die haar uit om bij haar te komen logeren. Dat valt niet in de smaak van Ella’s ouders. Als Ella uiteindelijk toch naar haar oma gaat, leren beiden elkaar alsnog goed kennen. Het wordt een leuke week en Ella komt heel wat te weten over haar familie. Op een oude foto ziet ze een onbekende persoon. Ella wil dat familielid terugvinden, maar dat blijkt niet eenvoudig. Maar dan overlijdt haar oma plots. Toch heeft ze nog een verrassing in petto voor haar familie. En daar speelt Ella een belangrijke rol in.

Een bijzonder herkenbaar verhaal, zeker voor kinderen die een gelijkaardige situatie kennen: een ongekende grootouder omdat de ouders ermee gebroken hebben. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Ella, het kleinkind dat haar grootmoeder leert kennen tijdens een logeerweekje. Aan de hand van oude foto’s leert ze ook nog een onbekend deel van haar familie kennen. Samen met haar buurjongen gaat ze thuis verder op zoek.
De personages zijn levensecht beschreven en de dialogen zijn vlot. Ella is een dertienjarig meisje dat erg ondernemend is en niet bij de pakken blijft zitten. Haar buurjongen, die haar beste vriend is, heeft enkele autistische trekjes die de lezers toch wel kunnen herkennen. De oma van Ella leeft vrij afgelegen en heeft zo haar eigen, soms wat bizarre, gewoontes en ideeën. De jongeren van het kamp waar Ella naartoe trekt hebben ook hun specifieke ‘moeilijkheden’. Al is het wel vreemd dat de organisator van het kamp net niet doet wat hij de kinderen in het kamp wil laten ervaren.
Het verhaal leest makkelijk en hoewel er niet echt spanning in het verhaal zit, blijft de lezer wel geboeid door de realistische gebeurtenissen. Enkel het slot dat de kinderen bedenken, lijkt vrij onwaarschijnlijk. De auteur legt zijn personages subtiel ook enkele levenslessen in de mond. Dingen die de lezer wel eens doen nadenken.
Boeiend verhaal over onopgeloste familieproblemen die het leven van mensen jarenlang kunnen vertroebelen. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Danny De Vos   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2020

ISBN
9789021679426

Aantal pagina's
152

Prijs
€14,99