De olifant

aanrader Coverafbeelding van: De olifant

Trefwoord(en)
rouwen
missen
depressie
helpen
hoop

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Olivia ziet naast haar vader steeds een grote, grijze olifant. Dat is zijn verdriet om haar moeder, die overleden is. Alleen Olivia ziet de olifant. Ze vertelt erover aan haar vriendje Arthur. Samen beslissen ze dat Olivia de olifant moet verjagen. Ook Olivia’s opa wordt bij de plannen betrokken. Maar bij opa moet Olivia ook even een slome schildpad wegjagen. En hoe zit het eigenlijk met Olivia’s hondje Freddie?

In dit verhaal wordt op een fijnzinnige en ietwat luchtige manier omgegaan met verdriet en depressie. Want het is duidelijk dat Olivia’s vader alle levenslust kwijt is door het rouwen om Olivia’s moeder. De grote grijze olifant verbeeldt dat verdriet en Olivia wil hem weg. Olivia zelf is een opgewekt meisje dat door de zorgen van haar opa niet zo verdrietig in het leven staat. Haar opa neemt haar mee op fijne ontdekkingstochten en leert haar genieten van het leven. Die vreugde wil ze doorgeven aan haar vader. Ze wil weer samen met hem gelukkig zijn, ondanks het gemis van mama.
Al die gevoelens worden knap weergegeven in een vlotte tekst. Fijne dialogen tussen Olivia en Arthur of opa zorgen voor extra pit in het verhaal. Hoewel het gegeven droevig is, is het verhaal dit zeker niet. Het is een verhaal van hoop, van niet opgeven, van het terugvinden van geluk en samen genieten.
Een gevoelig en sfeervol verhaal over missen en plezier in het leven.

Bekroond met een Bronzen Griffel 2022.

Mik Ghys - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Carnavas   

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2021

ISBN
9789464041040

Aantal pagina's
169

Prijs
€17,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Elephant

Vertaler(s)
Sabine Mutsaers