De nieuwe trui

aanrader Coverafbeelding van: De nieuwe trui

Trefwoord(en)
vriendschap
samenhorigheid
zichzelf zijn
opvallen
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het bijzondere aan de Hugo’s was… dat ze allemaal hetzelfde waren.
Met deze sterke opener zitten we meteen midden in het verhaal over een volkje – de Hugo’s – dat eenheid en uniformiteit hoog in het vaandel droeg. Ze zagen er allemaal hetzelfde uit, dachten hetzelfde en deden allemaal dezelfde dingen. Tot een van hen, Rupert, een mooie oranje trui breide. Hij droeg hem overal, tot grote verbijstering van de anderen. Toen zijn goede vriend Victor ook een oranje trui breide, waren ze al met twee die anders waren. Wat later wilden de anderen ook anders zijn. Toen uiteindelijk iedereen een zelfgebreide oranje trui droeg, was iedereen anders. Of niet? Wat later kreeg Victor een nieuw idee… En alles veranderde…

Met deze nieuwe serie toont Jeffers zich weer van zijn sterkste kant: herkenbaar en licht filosofisch, hoogst eenvoudig en kernachtig, met een fijne humor die je voortdurend doet glimlachen.
Al die Hugo’s die er allemaal hetzelfde uitzien hadden niet eenvoudiger gekund: een ovaal met 2 stokjes als armen en 2 stokjes als benen en een gezicht. Dat is het. En toch hebben ze allemaal een rijke expressie en zijn ze beweeglijk. Zij krijgen alle ruimte om te schitteren want Jeffers beperkt de details tot het hoogstnodige. Net als de kleuren, daarmee is hij ook zuinig en to the point. Waardoor het geheel in balans is en je verbeelding meer dan prikkelt.
De eenvoudige tekst is al even kernachtig: korte zinnetjes in een stevig ritme. Vlot vertaald want het voelt allemaal heel organisch. Knap!
Een verhaal met stof tot nagesprek.
Dit is het eerste boek van een nieuwe reeks. In Amerika verscheen het in 2012 en zijn er ondertussen 4 delen verschenen. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de volgende delen! En genieten ondertussen van dit eerste deel. Een aanrader!

Eric Vanthillo - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Jeffers   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Reeks
De Hugo’s in

Jaartal
2019

ISBN
9789089672865

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Hueys - The New Jumper

Vertaler(s)
Berd Ruttenberg