De nieuwe jongen

aanrader Coverafbeelding van: De nieuwe jongen

Trefwoord(en)
school
vriendschap
technologie

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

In de klas van Dan en Maxie komt een nieuwe jongen; George. Iedereen vindt hem nogal vreemd. Hij lijkt soms niet te luisteren of anderen op te merken. Maar hij is een kei in rekenen en weet heel veel. Hij wordt wel geobserveerd door een vrouw die heel wat noteert in een schriftje. Dan voelt vriendschap voor George maar die reageert toch wel raar. De ene keer staat hij als een pilaar op het voetbalveld en even later dribbelt hij iedereen voorbij en scoort. Na een tijdje vermoedt Dan wat er aan de hand is. De waarheid is nog griezeliger dan Dan en zijn vrienden dachten. Kunnen zij George redden?

De auteur heeft in dit verhaal meerdere thema’s verwerkt waarover hij de jonge lezer wil laten nadenken. Hij schetst een gewone basisschool waarin Dan en zijn vrienden zich wel thuis voelen. Maar Dan vraagt zich sommige dingen af. Hopelijk doet de lezer dat ook eens een keer. De komst van George past daar perfect in. Maar of dit ook bij de jonge lezer doordringt, is niet zeker.
Daarnaast is er nog de jeugdige openheid en oprechtheid van de kinderen tegenover de kille, ‘technische’ houding van de volwassen begeleiders van George en in eerste instantie ook van het schoolhoofd en de leerkrachten.  Op het einde van het verhaal lijken zij toch in te zien dat hun houding niet helemaal correct is.
Een oplettende lezer heeft al sneller dan Dan door wat er met George aan de hand is. Toch weet de auteur de lezer te blijven boeien door de manier waarop Dan en zijn vrienden een manier zoeken om George te helpen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Dan, in de ik-vorm. Of soms in de wij-vorm omdat Dan verwoordt wat hij met zijn vrienden ervaart en doet.
De school,  de kinderen en de thuissituatie van Dan worden heel herkenbaar beschreven. Door de ruime bladspiegel en de veelheid aan illustraties leest het verhaal heel erg vlot. De auteur weet erg goed hoe hij de lezer moet blijven boeien. De oplossing die de vrienden voor George bedenken is heerlijk en eerlijk; op de kinderen hun lijf geschreven.
Door de gelaagdheid van het verhaal en het bijzondere gegeven is dit verhaal bijzonder geschikt voor filosofische gesprekken in klasgroepen.
Een aanrader!

Pol Van Damme - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
David Almond   

Illustrator
Marta Altés   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045126012

Aantal pagina's
281

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Brand New Boy

Vertaler(s)
Annelies Jorna