De Nedergrim, deel 1

Coverafbeelding van: De Nedergrim, deel 1

Trefwoord(en)
fantasy
avontuur
magie
strijd
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De legende van ridder Tristan en de magiër Vithrick die de kwaadaardige Nedergrim hebben verslagen, is een verhaal dat iedereen kent in de Moervallei. Maar als er eerst dieren verdwijnen en daarna ook mensen lijkt het Kwade teruggekeerd. Edmond is de zoon van een herbergier maar hij oefent met magie, iets wat zijn vader bijzonder irriteert. Als Edmonds broertje wordt vermist, trekt Edmond samen met zijn vrienden Tom en Katherine erop uit om het Kwade te bestrijden. Maar daar is erg veel moed voor nodig.

Dit verhaal speelt zich af in een middeleeuwse omgeving met kleine dorpjes tussen de velden. Er is een Heer die er de scepter zwaait en die niet veel op heeft met de mensen uit zijn gebied, boeren die er slaafjes op na houden, een herbergier die enkel om zijn herberg geeft. Een mooi en nobel meisje komt tegen het onrecht op en overhaalt haar vriendje om met haar dat Kwade te bestrijden.
Magie is een erg geliefd gebruik in fantasyverhalen omdat de auteur dan allerlei wezens kan opvoeren – liefst zo eng mogelijk – en magische gebeurtenissen kan laten plaatsvinden. Dit verhaal ontsnapt daar ook niet aan.
Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetend auteur die alles vertelt vanuit het standpunt van de drie hoofdpersonages. Deze personages worden het meest uitgebreid beschreven. Katherine is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, terwijl Edmond eerder omzichtig en wat schuchter overkomt. Katherine stimuleert Edmond om door te gaan. Dan is er nog Tom, die als slaafje bij een tirannieke boer moet werken maar veel meer in zijn mars heeft dan op het eerste zicht lijkt.
Het verhaal evolueert langzaam en het duurt een hele tijd vooraleer de actie echt op gang komt en de drie jongeren de strijd aanbinden met dat Kwade. Dat Kwade gebruikt dan de zogenaamde ‘duistere magie’ om zichzelf macht en aanzien te kunnen geven, terwijl Edmond het beetje magie dat hij heeft geleerd wil gebruiken om de mensen in zijn omgeving te helpen.
Dit is boek één zodat de lezer nog vervolgen kan verwachten. Toch vormt het verhaal in dit boek een afgerond geheel.
Voor liefhebbers van fantasy in een middeleeuws kader met duidelijke Goeden en Slechten.

Pol Van Damme - december 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Matthew Jobin   

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
De Nedergrim

Jaartal
2014

ISBN
9789025756949

Aantal pagina's
377

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Nethergrim

Vertaler(s)
Sofia Engelsman