De nacht van Ronke

aanrader Coverafbeelding van: De nacht van Ronke

Trefwoord(en)
blind
sterren
weglopen
durven
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ronke is op sterrenkamp maar zou liever op atletiekkamp zijn. Ze is dol op hardlopen, maar dat ligt moeilijk want ze is blind. Na een slechte ervaring toen ze op een strand aan het lopen was, durft ze niet meer voluit lopen. Dus doet ze dat stiekem, ter plaatse, terwijl ze in gedachten door de duinen naar zee loopt. Op kamp krijgt ze een buddy, Nouri. Die is steeds stiekem aan het gamen, maar raakt toch geïnteresseerd in Ronkes liefde voor hardlopen. Hij neemt haar mee naar buiten, om daar te oefenen. Wanneer zijn moeder hem van het kamp wil weghalen om zijn stervende grootvader te bezoeken, wil hij niet mee. Hij heeft die man nog nooit gezien en die heeft tot nu nog nooit interesse in hem getoond. Onder het mom dat hij Ronke wil laten hardlopen op een uitstekende plek, verlaten ze het kamp. Het is inderdaad een schitterende plek om te lopen, maar wanneer Ronke de werkelijke reden van hun tocht achterhaalt, probeert ze Nouri op andere gedachten te brengen. Toch loopt alles nog anders dan ze dachten.

Dit is een aangrijpend verhaal waarin twee kinderen die elkaar nog niet kenden, plots een erg belangrijke rol gaan spelen in elkaars leven. Nouri helpt Ronke om haar droom waar te maken, om te ontdekken dat ze werkelijk iets kan doen met lopen, ook al is ze blind. En Ronke probeert Nouri te overtuigen van het belang zijn grootvader te ontmoeten.
De personages worden liefdevol beschreven, waarbij mooie beschrijvingen van hun gedachten of acties de lezer laat kennismaken met hun gevoelige kanten. Ronke houdt van de sterren en het heelal omdat ze dat samen met haar vader deelt. Haar echte passie heeft ze altijd verstopt, omdat ze haar ouders geen pijn wil doen. Maar ze blijft dromen. Nouri lijkt een norse gamer, maar blijkt een bezorgde helper die Ronkes droom wil helpen waarmaken. Wanneer hij voor een moeilijke keuze geplaatst wordt, is het aan Ronke om te helpen. De avontuurlijke belevenissen van Ronke en Nouri zorgen voor een mooie spanningsboog. En de talrijke weetjes over het heelal en de sterren werden knap verwerkt in het geheel, het zorgt voor een interessant accent.
Een aantrekkelijk en gevoelig verhaal van twee kinderen op zoek naar zichzelf.

Mik Ghys - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jef Aerts   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125251

Aantal pagina's
166

Prijs
€16,99