De mysterieuze zolder – Accelerati-trilogie, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: De mysterieuze zolder – Accelerati-trilogie, deel 1

Trefwoord(en)
uitvinden
vriendschap
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Nick is met zijn vader en broertje verhuisd naar een oud, gammel huis van een groottante. Op zolder vindt hij allerhande vreemde voorwerpen. Hij houdt een garageverkoop om al die rommel te verkopen. Op een eigenaardige manier wil iedereen iets kopen. Er duiken enkele onsympathieke mannen op, waar Nick wantrouwend naar kijkt. Naderhand blijken de voorwerpen vreemde en bijzondere eigenschappen te hebben. Samen met enkele nieuwe vrienden tracht Nick de voorwerpen terug op te sporen. Er gebeuren hoe langer hoe meer bizarre dingen. Er blijkt een geheim genootschap te bestaan dat uit is op de erfenis van de wat gestoorde uitvinder van al de apparaten die Nick heeft gevonden. Maar waarvoor dienen die apparaten dan?

In dit verhaal wordt fictie gecombineerd met feiten. De Nikola Tesla die vreemde apparaten heeft uitgevonden, heeft werkelijk bestaan en hij kon blijkbaar niet goed opschieten met Edison. Tesla heeft ook veel bijgedragen tot de bestaande elektronica maar zijn naam is niet zo bekend. Met dit verhaal kan daar verandering in komen. Naast het avontuur dat Nick beleeft met die vreemde apparaten, is er een meer ernstige ondertoon. Dat Nick verhuisd is, is geen toeval maar het gevolg van een dramatisch gebeuren. Het is iets dat hij het hele verhaal meedraagt en waar hij zich zelfs schuldig over voelt. Tot hij iemand vindt waarbij hij zijn hart kan luchten. Danny, zijn jongere broertje, lijkt minder gebukt te gaan onder het drama, maar komt soms verrassend uit de hoek. Ook andere personages worden uitgebreid beschreven en hebben zo hun eigen problemen of eigenaardigheden.
De gebeurtenissen en de dialogen tussen de jongeren komen herkenbaar over en lezen erg vlot. Er zijn ook kapers op de kust die het Nick en zijn vrienden moeilijk maken en zich vrij dwingend opdringen.
Al de apparaten die Nick op zijn zolder vindt, blijken vreemde eigenschappen te bezitten. Hoewel onmogelijk weet de auteur het heel geloofwaardig te verwoorden.
Boeiend en spannend verhaal waarin feit en fictie worden vermengd en met een ernstigere ondertoon.
Een aanrader.

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury 2015-2016 voor groep 4 (10 tot 12 jaar).

Pol Van Damme - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Neal Shusterman   

Illustrator
Wouter Tulp   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Reeks
Acceleratie trilogie

Jaartal
2014

ISBN
9789000339259

Aantal pagina's
319

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Accelerati Trilogy, Book One: Tesla's Attic

Vertaler(s)
Wiebe Buddingh’