De muur in het midden van het boek

aanrader Coverafbeelding van: De muur in het midden van het boek

Trefwoord(en)
vooroordelen
angsten
ruzie

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Dit fantasierijke prentenboek is grappig en innemend en geeft je tegelijkertijd een dijk van een boodschap mee zonder drammerig te zijn. Knap!
Zoals de titel het zegt, staat er letterlijk (!) in het midden van het boek een muur. Links ervan zie je een jongetje verkleed als ridder. Hij herstelt de muur met ladder en steen. Hij is blij met de muur, want deze beschermt hem tegen de andere kant van het boek. Die zou onveilig zijn. Er zou daar een monster leven dat mensen opeet. Ondertussen zie je aan de andere kant een neushoorn, een gorilla en een tijger. Zij proberen om de top van de muur te bereiken maar dat lukt hen niet. Want zij schrikken van een muis en gaan op de loop. Wat later verschijnt de reus die de muis doet ophoepelen. Maar ondertussen gebeurt er iets aan de linkerkant van de muur… En de reus…

Jon Agee weet als geen ander op een hoogst eenvoudige wijze een verhaal op te bouwen dat scoort op alle vlakken. Hij verweeft de realiteit – de lezer en het boek – en de fictie – het verhaal – perfect in elkaar. De fijne humor is meer dan geslaagd doordat je als lezer steeds de beide kanten van de muur ziet. Zo zie je hoe de heersende vooroordelen en de angst gebaseerd zijn op onwetendheid.
De prenten zijn pareltjes. Zij ogen eenvoudig, maar Agee speelt met details die je keer na keer ontdekt en die het verhaal zoveel rijker maken. Hij schildert en tekent met brute lijnen en zachte kleuren expressieve figuren die spreken.
De minimale maar effectieve tekst begeleidt je doorheen dit alles.
Een origineel en verrassend geheel dat ogen opent omtrent vooroordelen en angst voor het onbekende.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jon Agee   

Illustrator
Jon Agee   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877194

Aantal pagina's
46

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The wall in the middle of the book

Vertaler(s)
Studio Bos