De muis met het open huis

Coverafbeelding van: De muis met het open huis

Trefwoord(en)
dieren
vriendschap
huizen
vluchtelingen
wonen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Vincent, de levenslustige muis, had laarzen aan zijn voeten, een hoed op zijn hoofd en een huis op zijn rug. Hij reisde voortdurend rond en wist steeds waar hij nodig was, waar hij zich even moest vestigen. Deze keer was dat op een heuvel met hoog, groen gras, een uitgesleten paadje en een uitgestrekte hemel. De eerste bezoeker was een brulkikker die helemaal moe gehupt was. Vincent nodigde hem uit om in zijn huis te rusten, maar de kikker dacht dat zijn huis te klein zou zijn. Het was echter groter dan hij dacht. Toen kwam een hongerige kat aangeslopen en die vond Vincent wel een lekker hapje. Maar Vincent nodigde de kat uit om in zijn huis te komen eten. Verse honingraat en warme melk in plaats van muis. De kat dacht echter dat hij niet zou passen in de eetkamer van Vincent. Maar jawel, het lukte, zelfs met de kikker erbij. Toen kwamen een familie natgeregende egels, een vos, twee dassen en een roedel herten en ze konden allemaal binnen in het huis dat mee groeide met het aantal gasten. Het was er gezellig en vol leven, een en al warmte en met de geur van versgebakken lekkernijen. Maar toen klopte een verdwaalde, hongerige beer aan. Vincent wilde hem binnenlaten, maar dat vonden de andere dieren geen goed plan…

Dit kleurrijke prentenverhaal met aandoenlijke prenten in zachte tinten stapelt gebeurtenis na gebeurtenis en werkt zo toe naar een hoogtepunt waarin de warme boodschap duidelijk tot zijn recht komt. De sobere tekst is afwisselend en gevarieerd en laat zich lekker voorlezen. Het einde sluit perfect aan bij het begin en zo is de cirkel rond en keer je met veel plezier terug naar het begin.
De vormgeving met uitsnijdingen in de pagina’s waardoor je binnen kan kijken in het huis van Vincent is bijzonder. Zo zie je ook de gasten binnenkijken. Ook mooi hoe je in het midden van het boek 2 pagina’s kan openvouwen, waardoor de groei van het huis van Vincent werkelijkheid wordt. Er ontwaart zich voor je ogen een ware, volgebouwde stad.
Een fijngevoelig verhaal vol fantasie waarin je de vluchtelingenproblematiek kan herkennen. En zo openen zich vanzelfsprekend fijne gesprekken over gastvrijheid (of niet).

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jonathan Stutzman   

Illustrator
Isabelle Arsenault   

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2022

ISBN
9789492986504

Aantal pagina's
46

Prijs
€20,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Mouse Who Carried a House on his back

Vertaler(s)
Nicolette Hoekmeijer