De meisje

Jaouad Alloul is zowat van alle markten thuis. Zingen, dansen, theater, schrijven, niets is hem vreemd en alles doet hij steeds met een noodzaak maar ook met een speelse en hartverwarmende flair die hem meer dan siert.
Met dit openhartige verhaal heeft hij zijn levensgeschiedenis neergeschreven. Maar slim als hij is neemt hij er tegelijkertijd afstand van en lees je het verhaal van Idriss. Op die manier kan hij loopjes nemen met de realiteit van zijn eigen leven en kan hij gebeurtenissen aandikken of inkleuren. En dat doet hij met verve: het ontdekken van zijn eigen seksualiteit en gevoelens en de strijd ermee tot de aanvaarding ervan en alle consequenties daarbij, zijn coming-out als homo in de Marokkaanse gemeenschap en zijn relatie met zijn familie en zijn vrienden, de dood van zijn moeder, de breuk met zijn vader en zijn zussen, het ontdekken van de nachtelijke homowereld en de daarbij horende drugs en andere roezen, zijn huwelijk met Joshua,  zijn scheiding, zijn ware vrienden, zijn leugens en zijn inzichten, zijn drang naar echtheid en de waarheid en zijn gevecht om die toe te laten, en veel meer.
Het verhaal is een genuanceerd en moedig portret dat zich laat lezen als een pageturner. Een persoonlijke geschiedenis die 24 levensjaren overkoepelt als een rollercoaster van gebeurtenissen met vele ups en downs. Maar altijd met veel begrip en hoop en een milde humor.
De korte hoofdstukjes geven het verhaal een goed ritme mee en zorgen ervoor dat je steeds hunkert naar wat komen gaat. Elk hoofdstukje draagt een datum waardoor de chronologie en sommige sprongen in de tijd meteen duidelijk zijn. De schrijfstijl is direct en taboedoorbrekend. Alloul neemt geen blad voor de mond. Diepe emoties en een fijne humor wisselen elkaar voortdurend af en houden je als lezer een spiegel voor waarbij herkenning en identificatie perfect mogelijk zijn.
Daarom is dit boek een must voor iedereen, jong én oud. Voor alle tieners die al dan niet worstelen met hun identiteit, maar ook voor ieder ander. Want met dit verhaal geeft de auteur je een genuanceerde kijk op het leven en de maatschappij en meer begrip voor alles wat anders is en buiten de lijntjes kleurt.

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Jaouad Alloul

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401486217

Aantal pagina's
271

Prijs
€20,99