De meestervervalser

Coverafbeelding van: De meestervervalser

Trefwoord(en)
armoede
eenoudergezin
school
schilderen
chantage

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Bij Bilal thuis zijn ze arm. Bilal moet dikwijls op zijn kleine zusje passen als zijn moeder aan het werk is, zodat hij regelmatig school mist. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje en dochter van de directeur van een museum. Zij moedigt Bilal aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd, want Bilal kan niet zomaar goed tekenen; hij is briljant en kan kunstwerken perfect namaken. Dat valt de crimineel Gekke Gerrit ook op, de huisbaas van Bilal en zijn moeder.

In dit verhaal staat de armoede centraal en de vicieuze cirkel waardoor Bilal en zijn moeder bijna geen kans krijgen om daaruit te ontsnappen. Het is een klein wonder dat Bilal een natuurtalent is. Maar dat brengt hem ook in de problemen. Hij wordt gechanteerd om tegen zijn wil in dingen te doen. De tegenstelling met de rijke Sterre kan bijna niet groter zijn. Gelukkig voor hem neemt Sterre Bilal zoals hij is.
Het feit dat Bilal zo knap kan schilderen, kan wat ongeloofwaardig overkomen. Toch kan de auteur op die manier de omstandigheden van de armoede en de moeilijkheden die daaruit voortvloeien aan het licht brengen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Bilal, in de ik-vorm. Zo kijkt de lezer mee door de ogen van Bilal naar zijn omgeving. Maar ook wat hij denkt en zegt, zijn onzekerheid en angst komen daardoor goed aan bod. Andere personages worden geloofwaardig beschreven en de dialogen komen vlot over.
Het verhaal kent een wensvervullend einde. Het geeft aan dat het mogelijk is om uit de vicieuze cirkel van armoede te geraken. Mits de juiste hulp en samenwerking met anderen.
Een aangenaam lezend verhaal met een duidelijke boodschap.

Pol Van Damme - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Annemarie Jongbloed

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021683737

Aantal pagina's
152

Prijs
€15,99