De man met de zeegroene ogen

Coverafbeelding van: De man met de zeegroene ogen

Trefwoord(en)
schatten
reizen
liefde
leven
schatzoeken

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Twee markante opdrachten in het begin van dit prentenboek vol magie en warme liefde vatten perfect de sfeer ervan: “Wie wat vindt heeft slecht gezocht” (Rutger Kopland) en “Let the mystery be” (Iris Dement).
Het hoofdpersonage is de man met de zeegroene ogen. Hij spoelde ooit aan op het strand van een onbewoond eiland en bleef er. Hij bouwde er een huis van drijfhout en leefde van de wind en van alles wat de golven hem gaven. Hij was er gelukkig. Tot er op een dag een fles aanspoelde met daarin een landkaart en de boodschap: ‘Zoek de schat’. Maar wat moest hij met een schat? Hij had toch al alles? De woorden bleven echter door zijn hoofd spoken als een trein die onafgebroken rondjes reed. Hij gaf eraan toe en brak zijn huis af. Met het hout bouwde hij een boot die hij ‘De Hoop’ noemde en hij vertrok. Zeven dagen lang voer hij rond en toen bereikte hij een eiland waar een vrouw hem opwachtte en waar de tafel al gedekt was voor twee. Zou hij daar zijn schat vinden?…

Dit boek werd niet voor niets in 2020 bekroond met de Zilveren Griffel in de categorie tot 6 jaar. Want Koos Meinderts schrijft met een vakkundig afgewogen pen licht-poëtische zinnen die zich laten (voor)lezen in een aangenaam ritme. Hij bouwt het verhaal op met verrassende wendingen en een magische ondertoon die zowel kinderen als volwassenen bekoort.
Dit is duidelijk geen verhaal als dertien in een dozijn, maar een modern sprookje of een eigentijdse parabel die je aandacht vasthoudt tot op het einde en dan onder je vel kruipt. Om je achter te laten in een lichte roes van fijne tevredenheid. In een gedachtestroom die je doet reflecteren over je leven en je liefde, over keuzes maken en beslissingen durven nemen.
De sfeervolle prenten vol kleur maken het geheel perfect behapbaar voor jonge kinderen. Met vlotte verfstreken verbeeldt Sanne te Loo de wereld van de man vol details die je eigen verbeelding prikkelen. Zo vullen zij de woorden goed aan en vertellen zij mee dit imponerende verhaal over zoeken en vinden (of niet vinden) en over het mysterie dat liefde heet.

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   

Illustrator
Sanne te Loo   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089673046

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95