De mammoet had willen zingen

aanrader Coverafbeelding van: De mammoet had willen zingen

Trefwoord(en)
korte verhalen
dieren
vriendschap
filosoferen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

De dierenverhalen van Toon Tellegen blijven verbazen, verblijden en verwonderen.
Met een rake pen beschrijft hij steeds kleine gebeurtenissen met een preciesheid en een clou die je telkens verrast en achterlaat met een fijne glimlach.
Zo ook in deze bundel met daarin 25 nieuwe verhalen. Over de mammoet die had willen zingen. Maar daarvoor was het nu te laat want hij was uitgestorven en nu was hij alleen nog de schim van zichzelf. Over de jarige veenmol die geen bezoek wilde op zijn feestje. Over de eekhoorn die van het woordje ‘of’ hield, veel meer dan van ‘punt uit’. Want dat vond hij te streng. Over de pad die vele soorten boosheid tot zijn mogelijkheden had. Over de kikker die wilde dat iedereen kon kwaken, zeker op zijn verjaardag. Over de beer die wegstroomde naar zee door de grote overstroming. Of was het alleen maar een drijvende, snurkende buik? Over het nijlpaard dat een vijver kreeg voor zijn verjaardag. En over zoveel meer.
Elk verhaaltje is een miniatuur vol leven en warme vriendschap zoals alleen Tellegen dat kan verzinnen. In een sprankelende taal die zowel kinderen als volwassenen bekoort. Vele dieren en elementen keren vaak terug in telkens andere situaties: de olifant die hoog in de boom danst en vaak naar beneden dondert, de vele verjaardagsfeestjes, de brieven, de lekkere taarten, enzovoort.
De prenten erbij van Igor Oleynikov, die in 2018 de prestigieuze Hans Christian Andersen Award kreeg voor zijn hele oeuvre, zijn pareltjes die het geheel optillen tot een gewilde uitgave die je aandacht trekt (en vasthoudt). Hij schildert kleurrijke prenten die een perfecte inkijk geven in het leven van de dieren, zonder alles concreet in te vullen. Zijn prenten tonen vooral sfeer en omgeving, met daarin het dier in kwestie vol expressie en emotie.
Deze meer dan geslaagde samenwerking doet ons uitkijken naar meer.
Al die broze schoonheid en warme vriendschap, in zowel prenten als tekst, dat raden wij graag aan!

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Igor Oleynikov   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045126531

Aantal pagina's
100

Prijs
€18,99