De magische wereld van heksen

Coverafbeelding van: De magische wereld van heksen

Trefwoord(en)
magie
heksen
wereld
geschiedenis
mythologie

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

Uitgeverij Clavis startte een nieuwe reeks ‘Encyclopedie van het wonderbaarlijke’ met alvast deze 2 boeken: ‘De magische wereld van Heksen’ en ‘De magische wereld van Feeën’. Beide zijn stevige, luxueuze publicaties in groot formaat (36cmx27cm) met gouden details op de cover en een uiterst uitgekiende vormgeving. De kwaliteit en alle details waarmee en hoe zij zijn uitgegeven springt meteen in het oog.
Deze uitgave over heksen speelt zich af, zoals vermeld in de inleiding, tussen het denkbeeldige en de realiteit. Want de heksen die je hierin terugvindt zijn zowel verzonnen wezens uit verhalen of mythologieën, als echte mensen die bestaan hebben en vervolgd en veroordeeld zijn.
Centraal personage in het verhaal is Lana. Zij leidt ons rond in de wereld van de heksen. Zij is een ietwat duister en mysterieus meisje met een grote, zwarte vlek in haar aangezicht. Zij speelt met een speelhuis dat in een boom is gegroeid en opent er de wereld van de heksen. Is zij zelf een heks? Of een heks in wording? Aan de lezer om hierover te oordelen en te fantaseren.
Tussen haar verhalen ontmoet je alle gekende en minder gekende heksen: Lilith – de eerste vrouw nog voor Eva, die verdreven werd uit het paradijs omdat ze te sterk en te onafhankelijk was, Circe – de femme fatale, verleidster en heks die alleen met haar wilde dieren op het eiland woonde nadat Odysseus haar verlaten had, Kyoko – het Japanse meisje met de sneeuwwitte haren die van haar moeder alle wijsheid  meekreeg over de natuur en de planten, en anderen.
Doorheen deze portretten lees je diverse en boeiende info over heksen: hoe ze een zijn met de natuur en welke symbolen ze gebruiken, wat hun uiterlijke kenmerken zijn, hoe ze transformeren, welke voorwerpen ze gebruiken, welke dieren hen begeleiden, en veel meer.
Uitvoeriger had dit werk niet kunnen zijn.
De auteur schrijft met stevige volzinnen en een uitgebreide woordenschat. Het is niet altijd duidelijk waar de grens is tussen fictie en non-fictie, tussen verhaal en informatie. Deze onduidelijkheid staat vaak de (lees)vlotheid in de weg.
Maar de prenten maken veel goed. Dat Lacombe zich heeft uitgeleefd in zijn schilderijen is het minst wat je kan zeggen. Zijn prenten vol mysterie, sfeer en details zijn telkens ware kunstwerkjes waarin je met gemak wegdroomt naar die andere wereld.
Voor wie benieuwd is naar heksen en alles eromheen is dit zonder twijfel een gedegen must-have.

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Cécile Roumiguière   

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Encyclopedie van het wonderbaarlijke

Jaartal
2022

ISBN
9789044848953

Aantal pagina's
72

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
L'Encyclopedie du Merveilleux. Les Sorcières

Vertaler(s)
Translation Kings