De macht van Algas
Het is 2317. Een groot deel van Nederland staat onder water. Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat nog bestaat. Naomi, Wikke, Lutijn en Bries groeien daar op. Op een avond komt er een extra grote storm op het eiland af. Verschillende dijken breken en de eilanders kunnen niet beletten dat het zeewater binnenstroomt. Plots duiken er luchtschepen op van de firma Algas, die de dijken snel herstellen. De bevolking juicht hen toe. Maar daarna komt uit dat Algas er een zeer zware prijs voor vraagt. Die kan het eiland niet betalen, dus moeten ze Algas toestaan zich te vestigen op Walcheren. Die voelt zich meteen heer en meester van het hele eiland. Ze vernielen weilanden, kappen bomen en maken de bewoners werkloos. Zo zijn ze verplicht om te komen werken in de fabrieken van Algas. Al snel groeit er verzet, maar dat wordt snel onderschept door Algas. Maar niet alleen de volwassenen verzetten zich. Ook Wikke en haar vrienden komen in opstand. Ze laten Naomi spioneren bij haar moeder die voor Algas werkt. En ze vertrouwen op de verwarde meneer Wartelman, die een genie blijkt te zijn met oude computers en een eigen AI-programma heeft. De strijd tegen Algas kan beginnen…
Dit intrigerende verhaal speelt zich af in een toekomst die heel wat te lijden heeft van de klimaatveranderingen. Nederland is voor een groot deel onder water gelopen, er zijn nieuwe dieren en ander voedsel maar één ding is niet veranderd: het winstbejag en de machtsstrijd van multinationals. Wanneer zo’n belangrijke multinational zijn macht wil versterken, worden ontoelaatbare praktijken toegepast. Een eenvoudige leefgemeenschap waar alles rustig verloopt, wordt onder druk gezet om met de firma mee te werken. Ondertussen wordt heel hun vredige omgeving vernield, allemaal uit winstbejag. Gelukkig zit het in de mens om onrecht te bestrijden, om in opstand te komen. Knap aan dit verhaal is dat niet alleen de volwassenen in actie schieten maar ook de kinderen. Meer zelfs, zonder de acties van de kinderen zouden ze nooit geslaagd zijn in hun opzet. Dat maakt dit verhaal fascinerend en hoopgevend. Elke daad telt, iedereen kan iets doen, hoe klein je ook bent.
Het verhaal wordt verteld vanuit vier kinderen die afwisselend aan bod komen. Zo weet de lezer veel meer dan de kinderen onderling, die soms helemaal niet weten waar hun vrienden zich bevinden. Er zit veel actie in het verhaal, met de nodige spanning erbij. Die spanning wordt nog versterkt door het voortdurend wisselen van hoofdpersonage. Door het verhaal te situeren op Walcheren komen er heel wat herkenningspunten in het verhaal voor. Dat maakt het verhaal erg realistisch, ook al speelt zich af in een verre toekomst. De beschrijvingen van de personages en hun onderlinge verstandhouding bezorgt de lezer een warm gevoel. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kinderen zich verzetten tegen de vernieling van hun leefwereld.
Het verhaal is opgedeeld in drie delen: ‘de ramp’, ‘de macht van Algas’ en ‘opstand’. Een duidelijke lijn in de vele gebeurtenissen op het eiland. Op de schutbladen van het boek vind je nog een kleurrijke kaart van Walcheren, met daarop de belangrijkste plekken waar het verhaal zich afspeelt.
Een intrigerend en spannend toekomstverhaal waarin opgekomen wordt tegen onrecht en winstbejag.
Mik Ghys - juni 2024
Auteur
Marco Kunst
Uitgeverij
Lemniscaat
Jaartal
2024
ISBN
9789047716792
Aantal pagina's
308
Prijs
€15,99