De maan-zaak

Coverafbeelding van: De maan-zaak

Trefwoord(en)
maan
onderzoeken
familie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Dash woont met zijn ouders op de maan! Dat zou hij fantastisch vinden als er in de beperkte ruimte waarin ze moeten leven ook nog enig comfort zou zijn, maar dat is er niet. En hij mag het ook niet kenbaar maken in berichten naar de aarde, want alles moet perfect zijn op de maanbasis. Op een nacht zit Dash op de wc en hoort een merkwaardig gesprek. De arts van de basis is blijkbaar aan het telefoneren en klinkt heel erg enthousiast. De volgende ochtend echter wordt hij dood teruggevonden buiten de basis. Blijkbaar had hij zijn ruimtepak niet goed aangetrokken. Dash gelooft er niets van en wil op onderzoek gaan. Maar dat wordt hem verboden! Wat nu?

Voor een keer eens een detectiveverhaal dat zich op de maan afspeelt in 2041. Buiten dat de locatie niet voor de hand ligt, is het een gewoon who-did-it verhaal waar Dash de oplossing moet voor zien te vinden. Het verhaal wordt door Dash zelf verteld en hij spreekt de lezer ook aan. Net alsof hij het allemaal aan iemand vertelt. Hij steekt zijn afkeur voor de maanbasis niet onder stoelen of banken en ook het feit dat hij als 12-jarige niet zomaar mag doen wat hij wil, zit hem dwars. Hij breekt dan ook een heel aantal regels en krijgt voortdurend op zijn donder. Ondanks dat blijft hij echter doorzoeken en hij krijgt hulp uit een onverwachte hoek.
Omdat hij het verhaal zelf vertelt, doet hij dat ook als een twaalfjarige. Hij springt soms van de hak op de tak, wijdt uit over sommige andere mensen of dingen, geeft zijn mening over vanalles en nog wat. Het geheel is dan ook vrij humoristisch en erg licht om te lezen. Elk hoofdstuk begint met een uittreksel uit ‘De Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa’. Die uittreksels klinken allemaal erg lovend en luxueus, iets wat in de praktijk erg tegenvalt voor Dash.
De plattegrond van de basis in het begin van het boek is erg schematisch en niet echt verhelderend.
Luchtig verhaal over de zoektocht naar de waarheid over de doodsoorzaak van een maanbewoner. Goed voor een hele tijd ontspannen lectuur.

Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2017.

Pol Van Damme - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Stuart Gibbs   

Illustrator
Lucy Ruth Cummins   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2015

ISBN
9789000343850

Aantal pagina's
317

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Space Case

Vertaler(s)
Sofia Engelsman