De maan is overal

aanrader Coverafbeelding van: De maan is overal

Trefwoord(en)
vluchtelingen
oorlog
angsten
hoop
dood

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Kolet Janssen schreef in een uiterst eenvoudige taalgebruik een realistisch en aangrijpend verhaal over Rasha die met haar gezin – haar mama, haar papa en haar kleine broertje Amir – haar land moet ontvluchten voor de bommen en de dood. Het verhaal zet bij de start meteen de juiste toon van de noodzaak tot vluchten: haar zus Selima is dood. Zij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek toen bommen insloegen in haar straat. Als later soldaten het huis binnenvallen en papa bedreigen, is er slechts één uitweg: Europa. De reis is hard en zwaar en verloopt met de nodige gevaren. Maar uiteindelijk halen ze hun doel en kunnen ze zich vestigen in hun nieuwe land.

Knap hoe de auteur de juiste woorden vat. Zij vermijdt het melodrama maar even goed de harde en rauwe realiteit. Zij vat de grote emoties en pakkende ontroering tussen de zinnen door. Zo komen ze bij je als lezer des te harder binnen. Het tedere verhaal wordt verteld door de ogen van Rasha, waardoor je sterk met haar meeleeft. Vele zaken worden op die manier niet genoemd (want niet begrepen door een kind).  Ook heel mooi, en tegelijkertijd heel troostend, hoe de maan hen steeds volgt. En toch ook bij grootmoeder achterblijft in het thuisland.
Fatinha Ramos illustreert in haar gekende stijl, wat het geheel verzacht. Zij stileert en geeft emoties weer in grote kleurvlakken. De licht afstandelijke tekenstijl geeft ook sterk de emoties en de sferen weer zonder in anekdotiek te vervallen.
Zo wordt dit verhaal, door zowel de tekst als de tekeningen, een universeel verhaal over vluchten dat iedereen zou gelezen moeten hebben.
Daarom een noodzaak, een aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kolet Janssen   

Illustrator
Fatinha Ramos   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462913707

Aantal pagina's
40

Prijs
€15,95