De lijst

Coverafbeelding van: De lijst

Trefwoord(en)
WO I
platteland
dorp
verraad
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt ook het dorp Mechelen-aan-de-Maas bezet door Duitse soldaten. De mensen vrezen hen want er worden gruwelijke verhalen verteld. Sommige soldaten zijn wel vriendelijk, maar anderen erg brutaal. De bezetter duldt geen tegenstand. De vrienden Charel, Lowie en Elise proberen het leven onder de bezetting zo gewoon mogelijk te laten voortgaan. Dat is echter niet zo eenvoudig. Sommige mensen nemen het niet en gaan in verzet. Maar dat is niet zonder gevaar!

Een zoveelste verhaal dat zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt, dit keer vlak bij de Nederlandse grens in Limburg. De vele verschillende personages worden vrij gesloten beschreven, zeker de vader van Lowie, de politieman en de dokter. De kinderen lopen eigenlijk wat verloren doorheen het verhaal. Dat wordt door de alwetende auteur verteld vanuit een groot aantal verschillende personages. Op den duur wordt het moeilijk uit te maken wie nu eigenlijk wie is. Als er dan ook nog ergens de namen van enkele personages worden verwisseld is de verwarring wel compleet. Het verhaal evolueert ook erg langzaam, er gebeurt in en rond het dorp eigenlijk niet zoveel. De lezer krijgt ook vanuit het standpunt van de verrader stukjes tekst, waardoor de lezer weet dat er een verrader is, maar wie het is, blijft heel lang onduidelijk. Iets wat in werkelijkheid natuurlijk ook zo was, maar toch maakt dit het verhaal er niet eenvoudiger op. Het is ook vreemd dat niemand in het dorp de Duitse bevelhebber herkent, hoewel die er enkele jaren voordien ook nog geweest is. En dat in een dorp waarin ‘ze bijna alles van elkaar wisten’ zoals in de eerste regels van het verhaal te lezen valt. En een belangrijk document blijft zomaar op het bureau van de bevelhebber liggen terwijl hij zelf enkele dagen afwezig is. Al deze dingen zijn niet bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van het geheel.
Er komen ook een hele reeks zaken aan bod die zich in die oorlog voordeden: clandestiene blaadjes, verzetsdaden, represaille door de bezetter, de dodendraad, in beslag nemen van goederen en dieren… Alsof al deze dingen zich in elk dorp voordeden, terwijl Mechelen-aan-de-Maas als een klein, onbelangrijk dorpje wordt beschreven. Misschien toch iets teveel van het ‘goede’.
Af en toe zijn er ook afdrukken van foto’s uit die periode in het verhaal opgenomen.
Een erg uitgebreid maar traag evoluerend verhaal dat niet altijd blijft boeien.

Pol Van Damme - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Berti Persoons   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044822014

Aantal pagina's
261

Prijs
€18,95