De lijst van Violet Sopjes

aanrader Coverafbeelding van: De lijst van Violet Sopjes

Trefwoord(en)
gezin
school
psychologie
problemen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De elfjarige Violet heeft een plan. Ze wil met elk kind van de klas een keer gaan spelen. Ze hangt een lijst op en begint elke keer iemand af te vinken. Ze komt er snel achter dat sommige kinderen anders zijn dan ze zich had voorgesteld. Van deze spelmomenten maakt ze telkens een verslag in haar schriftjes. Maar dan ontdekt Violet een heel dringend probleem dat moet opgelost worden. Daardoor zal haar lijstje nooit af geraken. Het verhaal neemt een heel andere wending.

Knap opgebouwd verhaal over een meisje dat door die spelmomenten op zoek gaat naar zichzelf.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Violet, in de ik-vorm. Het is dus Violet zelf die vertelt wat ze meemaakt, denkt en voelt. Ze noteert haar belevenissen in schriftjes. Dat moet ze ook doen voor de psycholoog bij wie ze elke week langsgaat.
De dingen die Violet in haar eerste spelmomenten meemaakt bij de verschillende kinderen zijn heel herkenbaar en komen erg realistisch over. In haar verhalen maakt Violet ook vergelijkingen die heel makkelijk te begrijpen zijn en lezers aan het nadenken kunnen zetten.
Maar gaandeweg worden haar belevenissen zo fantastisch dat de lezer zich afvraagt of het allemaal wel kan. De verrassende plotwending doet het verhaal kantelen naar iets veel fundamentelers. Iets wat de lezer niet direct zag aankomen. Maar het is wel heel herkenbaar en bijzonder sterk verwoord. Meer uitleggen zou de kracht van het verhaal teniet doen. Het verhaal eindigt positief, maar wel open.
De bijzondere illustraties versterken het verhaal nog meer.
Een aanrader!

Pol Van Damme - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
David Vlietstra   

Illustrator
Yoko Heiligers   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2024

ISBN
9789025778903

Aantal pagina's
223

Prijs
€17,99