De lijst van dingen die niet zullen veranderen

aanrader Coverafbeelding van: De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Trefwoord(en)
echtscheiding
homoseksualiteit
familie
gevoelens

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Sinds de scheiding van haar ouders is er veel veranderd voor Bea. En toch zijn er ook dingen die nooit zullen veranderen. Van die dingen heeft Bea een lijst gemaakt. En die lijst blijft groeien. Vooral wanneer haar vader aankondigt dat hij gaat trouwen met zijn vriend Jesse. Want Jesse heeft een dochter die aan de andere kant van het land woont en ongeveer even oud is als Bea. Wanneer Sonia een week komt logeren, is Bea in de wolken. Ze is dolblij dat ze een zus krijgt en overvalt Sonia met haar enthousiasme. Maar die eerste kennismaking loopt niet zo vlot als ze gehoopt had. Er is ook iets mis met Bea’s nichtje. Bea vreest dat dat haar schuld is want tijdens de vorige zomervakantie is er iets gebeurd, iets dat ze aan niemand durft vertellen. En hoe zit dat met die broer van Jesse die geen uitnodiging krijgt voor het huwelijksfeest. Zou Bea daar iets aan kunnen verhelpen?

Bea woont afwisselend bij haar ouders en heeft met allebei een goede band. Ze is ook dol op Jesse, de vriend van haar vader. Maar ze is ook een piekeraar, en dikwijls reageert ze te hevig op bepaalde situaties. Daarom moet ze geregeld op gesprek bij therapeute Miriam. Die wil haar vooral laten praten over haar gevoelens of haar reacties bespreken. Deze gesprekken helpen Bea, zodat ze tegen het einde van het verhaal wat steviger in haar schoenen staat.
In het begin van het boek springt de auteur wat van de hak op de tak. Net zoals de gedachten van Bea kunnen zijn: een combinatie van wat er nu gebeurt, gevoelens waar ze mee zit en herinneringen. Vanaf het moment dat Sonia in beeld komt, krijgt het verhaal meer vaart, ook al blijft steeds die vraag wat er de vorige zomer gebeurd is tussen Bea en haar nichtje. De gevoelens van Bea zijn turbulent maar erg herkenbaar. Alles werd heel levendig beschreven en Bea’s belevenissen raken je dan ook. Haar lijst met dingen die nooit veranderen komt recht uit haar leefwereld, wat hem heel concreet maakt. Met ook heel duidelijke boodschappen naar de lezer als het over echtscheidingen gaat:
1 mam houdt meer van je dan van wat ook, voor altijd
2 pap houdt meer van je dan van wat ook, voor altijd
3 pap en mam houden van elkaar, maar op een andere manier
4 je zult altijd bij ieder van ons een thuis hebben
5 je huizen zullen nooit ver van elkaar zijn
6 we zijn nog steeds een gezin, maar op een andere manier
Ook belangrijk is dat Bea op de lijst zet ‘pap is homo’.
Naast haar ouders en Jesse, die van haar houden, heeft ze ook een beste vriend. En die is er gewoon voor haar, wat erg belangrijk is.
Het uitkijken naar een nieuwe zus is een onbekend gevoel, dat Bea overenthousiast maakt. Ze schrijft voortdurend brieven naar Sonia en bedenkt een zeer rooskleurige toekomst voor hen beide. Maar dat loopt niet zoals gedroomd, waardoor de gesprekken met Miriam weer extra voer krijgen.
Het thema homoseksualiteit is ook voortdurend aanwezig in het verhaal. Enerzijds door de aanvaarding door Bea, die erg blij is met de vriend van haar vader. Ook al maakt ze zich zorgen over haar moeder en hoe die de scheiding ervaart. Anderzijds is er de broer van Jesse die de huwelijksceremonie onderbreekt omdat hij niet kan aanvaarden dat zijn broer homo is. Jammer genoeg is dat ook één van de dingen die niet zullen veranderen.
Dit is een gevoelig en warm verhaal rond belangrijke thema’s, dat toch een zekere luchtigheid behoudt. Bea en haar familie zijn boeiende mensen om te leren kennen. Deze kijk op een stukje van hun leven is intrigerend en aantrekkelijk. Een aanrader!

Mik Ghys - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Rebecca Stead   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124278

Aantal pagina's
227

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The List of Things That Will Not Change

Vertaler(s)
Jenny de Jonge