De liedjesatlas (24 wereldliedjes met CD)

Coverafbeelding van: De liedjesatlas (24 wereldliedjes met CD)

Trefwoord(en)
liedjes
wereld
zingen

Genre
liedjesboek

Vanaf
5 jaar

Meinderts verzamelde, vertaalde en bewerkte niet minder dan 24 populaire volksliedjes van over heel de wereld.
Bij de bi-ba-boom in Nigeria wordt er gespeeld, gelachen en gezongen. Het jongetje uit Zuid-Afrika wil geen Franse, Duitse of Hollandse, maar gewoon een simpele boerenzoon als vriend. Het meisje uit Australië kauwt haar kauwgum met speeksel kleddernat en plakt hem op het gat van haar vriend. In Argentinië wil een kindje gaan slapen maar dat lukt niet want het is zijn appel kwijt. Enzovoort. Het ene lied na het andere passeert de revue, netjes verdeeld per werelddeel. De teksten zijn speels en fantasierijk. Meinderts is creatief met taal en neemt de vrijheid om soms wel en soms niet de originele teksten toe te voegen of weg te laten. Zijn poëtische en vaak verhalende teksten passen netjes in de bestaande partituren, wat resulteert in fijne liedjes die je graag meezingt.
Fienieg illustreert elk liedje met veel fantasie en evenveel plezier. In haar prenten verwerkt zij vaak elementen uit het land van origine. Zoals de tatoeage-motieven bij de Maori’s uit Nieuw-Zeeland, of de fez op het hoofd van de kikker uit Turkije, de windmolens in Spanje, enzovoort. Ook de kleren van de figuren zijn telkens geïnspireerd op de traditionele klederdrachten van het betreffende land. Kortom, een rijkdom aan details die je meenemen over heel de wereld. Bij het begin van elk hoofdstuk situeert zij ook de betreffende liedjes op speelse wereldkaarten vol details.
Onmisbaar bij dit prentenboek is natuurlijk de cd met daarop de 24 liedjes, gearrangeerd door Thijs Borsten. Met een totale luisterduur van 52 minuten beluister je lied na lied en al snel ga je ze meezingen. Want eenvoud siert ze, maar evengoed verscheidenheid en originaliteit. Mooi ook hoe de je verschillende culturen herkent in de melodieën en instrumenten.

Eric Vanthillo - november 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   

Illustrator
Annette Fienieg   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2015

ISBN
9789047620303

Aantal pagina's
71

Prijs
€14,95