De leuke bedrieger

Coverafbeelding van: De leuke bedrieger

Trefwoord(en)
detective
bedrog
dyslexie
helpen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Teun, Zenna en Kaz vervelen zich. Daarom gaan ze op bezoek bij oma Ribbel die in een tehuis voor oude mensen woont. Maar daar verveelt iedereen zich ook. Tot plots meneer Zemel langskomt. Hij vertelt enthousiast over de arme kinderen waar hij spullen voor inzamelt. Iedereen wil hem helpen om mooie spullen te maken: oma Ribbel breit warme dekens, meneer Sprokkel maakt houten treinen en meneer Imran haakt kleurige sjaals. Ook de mensen uit de buurt doen hun best door geld in te zamelen. Maar Kaz twijfelt aan de eerlijkheid van meneer Zemel. Hij probeert via internet iets meer over hem te weten te komen. Zo ontdekt hij dat de mooie spullen die iedereen maakte, te koop worden aangeboden. Dat maakt iedereen erg boos, maar het belangrijkste is meneer Zemel ontmaskeren. Daarvoor hebben ze de hulp van de politie nodig…

Drie kinderen ontmaskeren een bedrieger nadat hij hen aan het werk had gezet voor een goed doel. Het is verrassend dat zelfs de volwassenen in dit verhaal niet argwanend reageerden, vooral wanneer het land dat de bedrieger noemde niet bestond, of wanneer hij er steeds een andere naam voor bedacht. Gelukkig is Kaz wantrouwend genoeg om verder te gaan met zijn onderzoek. Zo wordt dit verhaal zelfs even een detectiveverhaal. Spannend met een happy end.
Dit boek past in de reeks ‘Makkelijk & Leuk’ en is bedoeld voor kinderen die lezen moeilijk of saai vinden. Ook voor lezers met dyslexie is het een toegankelijk verhaal met een aangepast lettertype. Pittige illustraties houden het geheel luchtig en vertellen mee de belevenissen van Senna, Kaz en Teun. Doorheen het verhaal vind je ook kaders met informatie over thema’s die aan bod komen, zoals uitleg over een weeshuis of een goed doel.
Een spannend verhaal over goedgelovigheid.

Mik Ghys - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marte Jongbloed   

Illustrator
Iris Boter   

Uitgeverij
Zwijsen   


Jaartal
2022

ISBN
9789048744909

Aantal pagina's
75

Prijs
€13,99