De langste nacht

Coverafbeelding van: De langste nacht

Trefwoord(en)
zon
maan
nacht

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Met magistrale prenten schildert Yule Hermans het verhaal over de langste nacht van het jaar of de midwinterzonnewende.
Het speelt zich af in een ver en oud land aan de rand van de wereld waar Koningin Maan en Koning Zon samen beurtelings regeerden. Tot op een dag, naar het einde van het jaar toe, Koning Zon opgeslokt werd door het Donker. Toen werd het voor altijd nacht. Maar dankzij het kleine meisje, de oudere vrouw en de eenzame visser kon het Donker getrotseerd worden en kon Koning Zon zijn troon weer innemen. En de langste nacht… Die was voorbij.
Het verhaal is als een spannende mythe waarvan je hoopt dat hij goed zal aflopen. Want de oplossing wordt uitgesteld tot op het einde. Eerst moeten een aantal zaken afgewerkt worden. En als lezer maar vooral als kijker leef je mee met de drie personages die dapper hun ding doen en zo de mensen redden van de eeuwige nacht.
De geschilderde prenten zijn parels die je stuk voor stuk zou willen inkaderen en ophangen. Hermans geeft vorm en kleur aan het onbewuste, aan de angst, aan de dapperheid, aan de emotie en aan zoveel meer. Dankzij het grote formaat van dit boek komen zij heel goed tot hun recht. Ook de cover is prachtig als een warm schilderij op canvas.
De tekst had bondiger gekund. Je voelt dat Hermans een beeldkunstenaar is, maar minder een woordkunstenaar. Een strengere redacteur had kunnen helpen. Want nu is de tekst en de poëtische woordenschat vaak te uitgebreid. ‘Less is more’ had het verhaal vooruit geholpen.
Maar geen nood, de imponerende prenten overwegen, en elke creatieve voorlezer zet de tekst met gemak naar zijn of haar hand.

Geselecteerd voor de Biënnale in Bratislava 2023

Eric Vanthillo - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Yule Hermans   

Illustrator
Yule Hermans   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832670

Aantal pagina's
34

Prijs
€17,50