De labyrintrenner, deel 1

Coverafbeelding van: De labyrintrenner, deel 1

Trefwoord(en)
actie
avontuur
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Thomas wordt wakker in een rammelende lift. Zijn geheugen is gewist en hij begrijpt niet waar hij is en wat er gebeurt. Wanneer de lift stopt, wordt hij opgewacht door een groep jongens. Blijkbaar komt er regelmatig een nieuwe jongen op deze manier bij hen aan. Ze bevinden zich op een zeer eigenaardige plaats: een open ruimte omgeven door metershoge muren. In die muren zitten 4 deuren die elke ochtend open gaan en ’s avonds weer sluiten. Ze zijn de toegang tot een labyrint, waarin elke dag 4 jongens op zoek gaan een uitgang. Tot nu toe is er niets gevonden, iedereen zit gevangen in die open ruimte. Thomas voelt onmiddellijk dat hij zo’n renner wil zijn, die op onderzoek gaat in het labyrint. Zelfs de afschuwelijke beesten die er in ronddwalen, schrikken hem niet af. Maar de komst van Thomas zet vanalles in gang. Na hem komt er nog een meisje bij hen terecht, maar met een briefje dat zij de allerlaatste is. Tot hun grote schrik sluiten ’s avonds de poorten niet meer, en kunnen de dodelijke wezens hen bereiken en meesleuren. Voor Thomas is het duidelijk: ze moeten een ontsnappingspoging wagen.

Dit superspannende actieverhaal sleurt je in sneltreinvaart mee naar een duistere en zeer bedreigende plek. Het midden van het labyrint lijkt een veilige plek, zeker als ’s avonds de poorten sluiten. De jongens die er al een hele tijd doorbrengen, berusten in hun lot. Maar zo is Thomas niet. Vanaf het begin is duidelijk dat hij anders is, belangrijk ook voor al wat er staat te gebeuren. Hij ontdekt ook dat alles te maken heeft met een experiment, wat hem er nog meer van overtuigt dat er een plan moet bestaan om te ontsnappen. De verschillende personages worden raak getypeerd en krijgen vooral vorm door Thomas’ gesprekken of confrontaties met die anderen. Er groeit vriendschap met Chuck, een kleinere jongen die hem in het begin probeert wegwijs te maken, maar ook met de renner Minho, waarmee hij een spannende nacht doorbrengt in het labyrint. En er is de speciale band met Teresa, waardoor ze beide beseffen dat ze elkaar voordien heel goed gekend moeten hebben.
Dit verhaal is slechts het eerste deel van een reeks. Zeer veelbelovend, echt iets om naar uit te kijken. Een aanrader voor al wie van actie en spanning houdt. Ook de verfilming is een succes.

Mik Ghys - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
James Dashner   

Uitgeverij
Querido   


Reeks
De labyrintrenner

Jaartal
2014

ISBN
9789021454658

Aantal pagina's
382

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Maze Runner

Vertaler(s)
Rogier van Kappel