De laatste zes

Coverafbeelding van: De laatste zes

Trefwoord(en)
ruimtereizen
overleven
vriendschap
kiezen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Het gaat slecht met het leven op aarde. Voortdurende aardbevingen, overstromingen en tsunami’s zorgen voor duizenden doden en talrijke ondergelopen steden. Daarom wil men een team van 6 jongeren selecteren en opleiden om een kolonie te starten op Europa, een maan van Jupiter. Volgens wetenschappers is het mogelijk om daar voor de mens een nieuwe toekomst op te bouwen. 24 Jongeren van over heel de wereld worden geselecteerd op basis van speciale vaardigheden. Zo wordt Leo uit het ondergelopen Rome gekozen omwille van zijn uitzonderlijke zwemprestaties en Naomi uit de Verenigde Staten omwille van haar wetenschappelijke talent. Leo is superenthousiast wanneer hij gekozen wordt, maar Naomi niet, zij wil liever bij haar familie blijven. Ze doet onderzoek in functie van de ziekte van haar broer en wil dat niet opgeven. Ze is er trouwens van overtuigd dat er al leven bestaat op Europa en wil dat bewijzen. Zo zou ze het hele project kunnen tegenhouden. Tijdens de opleiding groeien Leo en Naomi naar elkaar toe, waardoor hun visie op de missie verandert. Uiteindelijk bepaalt de selectie van de laatste zes hun toekomst…

Het milieu is om zeep en de aarde overstroomt, dat is de start voor het ambitieuze ruimteavontuur waar Leo en Naomi voor uitgekozen worden. Het contrast tussen beide jongeren kan niet groter zijn. Leo’s ouders en zus zijn verdronken en net wanneer hij zelf niet meer verder wil leven, wordt hij uitgekozen. Hij heeft weer een toekomst en daar wil hij volledig voor gaan. Naomi heeft een liefdevolle familie maar haar broer is ernstig ziek. Ze gebruikt haar talenten om hem te helpen en voor hem te zorgen. Dat wil ze ook blijven doen waardoor ze helemaal niet blij is om uitgekozen te worden. Daarom wil ze niets liever dan bewijzen dat de missie gevaar loopt. De andere uitverkoren komen amper in beeld, op enkele uitzonderingen na: het neefje van de president van de Verenigde Staten, dat natuurlijk een etter is, en de kamergenoten van Leo en Naomi, die allebei net als Leo geen familie hebben om naar terug te keren als ze niet geselecteerd worden.
Het verhaal is boeiend en spannend, vooral naar het einde toe. Hoewel de keuze van de laatste zes wat voorspelbaar is, zorgt de auteur tot slot nog voor een flinke verrassing. Toch mist het avontuur geloofwaardigheid. Het is onrealistisch dat 24 jongeren op zo’n korte tijd een opleiding krijgen voor zo’n belangrijke en dure missie. Ze zijn begaafd in bepaalde disciplines maar moeten voor veel andere zaken toch van nul beginnen. Maar deze jongeren hebben alles blijkbaar supersnel onder de knie en falen amper. Het is ook raar dat een ruimteproject waarin Amerika en Rusland samenwerken, wel het neefje van de president zit, maar geen belangrijke Rus.
Als je deze bedenkingen opzij zet, kan je gewoon genieten van een spannend toekomstverhaal met een romantisch tintje.

Mik Ghys - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Alexandra Monir   

Uitgeverij
Imagine   


Jaartal
2019

ISBN
9789463334648

Aantal pagina's
377

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Final Six

Vertaler(s)
Marije Kok